2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#miskolc #oktatás #borsod-abaúj-zemplén megye #polgári engedetlenség #pedagógussztrájk

"Nincs hova hátrálnunk" – Már több tucat tanár tiltakozik Miskolcon is

Barna Benedek 2022.02.22. 12:54

Szülők is támogatják a polgári engedetlenségi akcióhoz csatlakozó pedagógusokat.

 

Tovbb folytatódik a pedagógusok múlt hét elején elkezdett polgári engedetlenségi akciója számos oktatási intézményben a fővárosban és vidéken. Miután hétfőn immár 19 iskolában nem vették fel a munkát, a tiltakozók száma pedig 400 fölé emelkedett, kedden újabb iskolák munkaközösségei döntöttek úgy, hogy csatlakoztak a munkabeszüntetésekhez, miután a hivatalos, szakszervezetek égisze alatt zajló sztrájkot gyakorlatilag betiltotta a kormány. A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerdai információi szerint eddig 33 oktatási intézményben kezdtek polgári engedetlenségbe a tanárok február 14. óta – számolt be a Mérce.

 

A CKP interaktív térképet is létrehozott, amelyen bejelölték az érintett intézményeket a vonatkozó információkkal, képekkel együtt (egri iskola egyelőre nem szerepel ezek között). A szervezet összesítése alapján február 22-én több mint egy tucat intézményben voltak olyan tanárok, akik nem vették fel a munkát (a 444 összesítő cikke szerint ismét több százan csatlakoztak). Köztük vannak a miskolci Hermann Ottó Gimnázium oktatói is, akik már hétfőn jelezték az akcióhoz való csatlakozási szándékukat.

 

A polgári engedetlen pedagógus munkaközösségek nyilatkozatok útján jelentik be részvételüket. Mint a merce.hu cikke megjegyzi, ez azért fontos, hogy a megmozdulásuk jogszerű legyen. A polgári engedetlenséget egyébként nem központilag szervezik, az egyes intézményei tanári karai maguk döntenek arról, hogy egy-egy napra beszüntessék a munkát, így hívva fel a figyelmet az oktatás problémáira és a sztrájk kormányzati ellehetetlenítésére. (A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének weboldalán megtalálhatók a polgári engedetlenséggel kapcsolatos fontos információk, melyek segítenek elkerülni a résztvevők számára a jogi retorziókat.)

 

A Herman Ottó Gimnázium pedagógusai közös közleményükben azt írták, "kizárólag erkölcsi indíttatású, egyéni, az oktatás helyzetéért, valamint tanítványaink, gyermekeink, a nemzet jövőjéért érzett felelős döntésünk alapján" csatlakoznak a tiltakotáshoz.

Olyan helyzetbe kerültünk, hogy már nem maradtak számunkra jogszerű, kompromisszumos lépések, nincs hova hátrálnunk. Kénytelenek vagyunk polgári engedetlenséghez folyamodni a méltóságunkért, egy szakma – a mi szeretett szakmánk – becsületéért

– fogalmaztak.

 

A miskolci középiskolából végül 35 fő vett részt a polgári engedetlenségi akcióban, ami több mint fele a főfoglalkozású, keresőképes tanári létszámnak a gimnáziumban.

Herman PE 2022_02_22
A Herman Ottó Gimnázium tanárai is tiltakoznak (a képen részt nem vevő, de az akciót támogató pedagógusok is szerepelnek) – Fotó: Herman Ottó Gimnázium

Piltz Olivér, az iskola tanára, a Tanítanék Mozgalom tagja a Mércénak úgy nyilatkozott: „[a polgári engedetlenség] nem központi szervezésű, pont ez a szép benne, hogy a tantestületek maguk állnak fel, és állnak ki magukért.”

 

A pedagógus azt is elmondta, hogy számos szülő támogatja őket azzal, hogy nem vitték iskolába a gyerekeiket. A tantestületnek ugyanis a polgári engedetlenség ideje alatt is meg kell szerveznie a gyerekek felügyeletét – ahogy egy sztrájk esetén is biztosítaniuk kellene a gyerekfelügyeletet, miképp ez megtörtént a januári figyelmeztető sztrájk idején is. De több oktatási intézmény szülői közössége is kiállt már a tiltakozó pedagógusok mellett, és szülők mellett a tanárszakos hallgatók közül szintén sokan biztosították támogatásukról a pedagógusokat.

A két nagy pedagógus-szakszervezet március 16-án indítana újabb – a fogadtatás függvényében akár határozatlan ideig tartó – sztrájkot a hozzájuk csatlakozó oktatókkal. Arról, hogy mik most a tanárok legfőbb követelései, Balogh Éva, a Pedagógusok Szakszervezetének Heves megyei elnöke beszélt év elején az Egri Magazinnak adott interjújában, amelyet mi is közöltünk.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló