2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

#zöldfül #klímavédelem #károsanyag-kibocsátás #népszavazás

A Kúriánál fellebbeznek az elkaszált klímanépszavazás miatt

Barna Benedek 2021.08.13. 18:47

Az LMP társelnöke szerint mondvacsinált indokokkal tagadták meg a népszavazási kezdeményezésének hitelesítését.

 

Eredetileg úgy volt, hogy csak a járvány miatti veszélyhelyzet megszűnése után lehet majd országos népszavazást kezdeményezni, de a kormány nemrég hozott egy rendeletet, amelynek értelmében nem kell addig várni.

 

Ezt követően jó néhány kérdést benyújtottak, a kormány mellett ellenzéki politikusok is adtak le kérdéseket. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 30-i ülésén jó néhányról tárgyalt is, de míg a Fidesz ötkérdéses népszavazásának – amellyel Orbán Viktorék a homofóbbá tett pedofiltörvényt akarják legitimálni – és a Munkáspárt tankötelezettség korhatárról szóló kérdésének zöld utat adtak, jó néhány kezdeményezést elkaszáltak, köztük az LMP klímanépszavazását.

 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnökének kérdése úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország 2030-ra 65%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest?

Az indoklás szerint azért nem hitelesítette az NVB, mert egy eredményes népszavazás három évig köti az Országgyűlést, a kezdeményezés azonban 2030-ig teljesítendő kötelezettségvállalás bevezetését célozza. Így a kérdés az NVB többsége szerint megtéveszti a választókat, amikor azt sugallja, az "igen" válasszal öt-hat évig tartó kötelezettséget róna az Országgyűlésre.

 

A Válaszási Bizottság határozatát követően 15 napon belül lehet jogorvoslatot kérni, és Schmuck Erzsébet pénteken tartott online sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy zt meg is teszik: a Kúriához fordulnak a klímanépszavazási kérdés miatt.

schmuck-mti-soós-lajos-
Fotó: Soós Lajos / MTI

Schmuck Erzsébet kiemelte: a klímavédelem ügyében cselekedni kell, és "a Fidesz csak akkor fog, ha ezt mi, állampolgárok kikényszerítjük". Erre szolgálna a népszavazás, így miután az NVB szerinte mondvacsinált okokra hivatkozva elutasította a szigorúbb, 65 százalékos klímacélokra vonatkozó népszavazási kérdését, fellebbeznek a Kúriánál.

 

Hangsúlyozta: a héten az ENSZ is "megkongatta a vészharangot, kiadta az emberiség számára a vörös kódot". Az ENSZ éghajlatváltozási kormányközi testületének legfrissebb jelentése alapján

vagy most cselekszünk, azonnal és összehangoltan, vagy nem lesz több esélyünk.

Schmuck Erzsébet szerint a Fidesz csak a vonakodásban, az ellenség keresésében erős, a célszámai, a 2030-ig vállalt 40 százalékos csökkentés semmire sem elég.

Szinte teljes a tudományos konszenzus, hogy a globális felmelegedés sikeres mérsékléséhez és a legsúlyosabb következmények elkerüléséhez az Európai Uniónak, így Magyarországnak is 2030-ig 65 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását

– hangoztatta.

 

Hozzátette, ez ugyan komoly kihívás, de nem "választható opció: vagy meglépjük, vagy a civilizációnk léte kerül közvetlen veszélybe".

 

Szerinte a magyar polgárokat megilleti a jog, hogy véleményt mondhassanak egy ilyen fontos kérdésben. Ha a Kúria hozzájárul, akkor népszavazáson, ha nem, akkor legkésőbb 2022 tavaszán az országgyűlési választáson.

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló