2024. június 19., Gyárfás

Környék ügye

#heves megye #gyöngyös #oktatás #pedagógussztrájk

Több gyöngyösi és miskolci iskolában is sztrájkolnak a pedagógusok

Kovács Dávid 2022.03.16. 12:40

Több száz iskolában sztrájkolnak a tanárok országszerte. Több gyöngyösi és miskolci iskola is csatlakozott a megmozduláshoz.

 

"Nincs tanár, nincs jövő!"; "Tök mindegy, hogy bal vagy jobb, a sztrájk mindenhol alapjog!"; "Fizessétek ki a tanárainkat!" – ilyen jelszavakat kiabált több ezer diák a budapesti Kossuth téren a pedagógussztrájk első napján. A tanulók a délelőtt során három helyszínen – a Fővám téren, a Hősök terén és a Széll Kálmán téren gyülekeztek, és legalább ennyi irányból érkeztek a Parlament elé.

Aki ma pedagógusként dolgozik, hős. Olyan hős, aki naponta hoz áldozatot a hivatásáért. (...) Iszonyúan túlterheltek a gyerekek és a tanárok is. Csökkenteni kell a tananyagot, a kötelező óraszámot és a rengeteg adminisztrációt. Legyen idejük a tanároknak az órákra készülni, továbbképezni magukat, de pihenni, feltöltődni is

– jelentette ki a Kossuth téri diáktüntetésen Berg Judit író.

 

Mint ismert, az ország két legnagyobb pedagógus-szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerdától határozatlan idejű sztrájkot hirdetett – a február elején megjelent sztrájkrendelet ellenére. Az oktatásügyi hírekre szakosodott Eduline folyamatosan frissülő cikke szerint több száz iskolában sztrájkolnak a tanárok országszerte.

Közben a Gyöngyösi TV értesülései szerint a város több intézményében is sztrájkolnak a pedagógusok: a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, az Arany János Általános Iskola, a Gyöngyösi Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Felsővárosi Általános Iskola és a Berze Nagy János Gimnázium is csatlakozott a megmozduláshoz.

A PDSZ nemrég arról számolt be, hogy tömegesen érkeznek visszajelzések arról, hogy a tankerületi központok igazgatói értekezleten utasítják az igazgatókat jogellenes intézkedésekre, valamint olyan utasítások kiadására, amelyek megakadályozzák, hogy érzékelhető sztrájkot tudjanak szervezni.

 

Miskolcon sincs hová hátrálni

 

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumban a tantestület többsége sztrájkol, míg a Földes Ferenc Gimnáziumban 17 tanár folytat polgári engedetlenséget, 27 pedig sztrájkol a Minap.hu cikke szerint.

Már nincs hová hátrálni, valamit tenni kell. Ha minden így marad, az oktatás gyakorlatilag megszűnik (...) Ma már gyakorlatilag megélhetési problémákkal küzdenek a tanárok

– figyelmeztetett Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom elindítója a portál cikkében.

 

"Feltűnően sokan hiányoznak" – közölte a miskolci Földesben tanító Szűcs Tamás, aki erős kritikával illette a fenntartó tankerületi központokat, ahol úgy döntöttek, hogy akik mégis inkább vállalják a munkát, azoknak plusz pénzt adnak, ráadásul a sztrájkoló kollégák pénzéből. "Ez véleményem szerint rendkívül etikátlan. Az összeget éppen az ukrán menekülteknek is odaadhatták volna" – mondta.

 

Országszerte tiltakoznak az iskolák

 

Az Eduline úgy tudja, van olyan iskola az országban, ahol a tanárok több mint 70 százaléka sztrájkol: a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola több tanára néhány héttel ezelőtt polgári engedetlenségi akcióba is kezdett. De a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban is tekintélyes számú – 45 – tanár állt bele a sztrájkba.

 

De a vidéki intézmények közül sztrájkol például:

 

• a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium,

• a tatabányai Dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola és Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola,

• a mosonmagyaróvári Ujhelyi Imre Általános Iskola,

• a Pécsi Meszesi Általános Iskola,

• a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

• az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium,

• a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola,

• a nyíregyházi SZC Széchenyi István Technikum és Kollégium,

• valamint Kecskeméten legalább nyolc(!) iskola is.

 

 

A gyöngyösi városi tévé anyagát itt lehet megnézni:

 

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is írt róla, a január 31-én tartott tiltakozáson a PDSZ összegzése szerint kb. 26 ezer pedagógus vett részt, és összesen 15 Heves megyi település 28 intézményének mintegy 381 pedagógusa csatlakozott a sztrájkhoz. Csak Egerben mintegy 130 fő tiltakozott a munkája felfüggesztésével – noha a kormány az igazgatókra, a pedagógusokra és a szülőkre is nyomást gyakorolt.

 

"Az országos médiákon keresztül az Oktatási Kormányzat mindent latba vetett, hogy egész héten keresztül az igazgatókra, pedagógusokra, szülőkre nyomást gyakoroljon, hogy ne vegyenek részt a sztrájkban. (...) Egész héten ment a fenyegetésekkel teli agitáció, a sztrájkot vállalók fenyegetése, sőt még a szülőknek is küldtek üzeneteket, hogy mit tehetnek, s minek mi lesz a következménye" – nyilatkozta akkor Balogh Éva, a PSZ Heves megyei szervezetének elnöke az Egri Ügyeknek.

 

Amennyiben tud olyan egri vagy környékbeli iskoláról, amely szintén csatlakozott a megmozduláshoz, kérjük, jelezze nekünk az Egri Ügyek impresszumában megadott emailcímünkön!

 


(Indexkép: pillanatfelvétel a Gyöngyösi TV anyagából)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló