2022. július 1., Tihamér Annamária

Környék ügye

#tisza #tiszavirág

A tiszavirágzás csodája: látványos videón gyönyörködhetünk a kérészek táncában

Barna Benedek 2022.06.19. 16:20

Remek felvételek készültek az idei rajzásról.

 

A tiszavirágok rajzásának időpontja függ a vízhőmérséklettől, a napos órák számától, de egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. Az idei első rajzásra június elsején, a Rábán került sor, majd következett a Fekete-Körös, és június 11-én a Tisza is "kivirágzott".

 

A vízből kibúvó lárvák leginkább a folyó fölé benyúló faágakon, parti köveken, a stégeken vedlenek, a nőstények egy, a hímek két alkalommal. A kikelő szárnyas egyedek a víz felszíne közelében megkezdik rajzásukat. Néhány méter magasságú kavargó tömegben a hímek megkeresik a párjukat, a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja mintegy hétezer petéjét – írta le a jelenséget a Pecaverzum cikke.

 

Fodor László – akinek már több nagyszerű videóját megosztottuk az Egri Ügyeken is – a Tisza Aranyosi-szigetén készített remek felvételeket a kérészek táncáról. Az idei tiszavirágzást megörökítő videója alább megtekinthető:

 

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló