2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#mezőkövesd #repülőtér

Szombaton eldőlhet, hogy Mezőkövesdre teszik-e át székhelyüket a borsodi repülősök

Barna Benedek 2022.08.27. 09:30

Az augusztus 20-ai hétvégén megtartották a próbaüzemet, most pedig az akkor tapasztaltak alapján dönthetnek a költözésről.

 

Kisebb javításokkal rendbetették, foldozták, a mellette lévő füves terület pedig jó a vitorlázó repülőgépeknek, azaz alkalmas a terület a repülésre – így összegezte tapasztalataikat a mezőkövesdi repülőtér kapcsán Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülő Klub titkára a Borsod Online-nak nyilatkozva.

 

A Bükk- Mátravidéki Aeroklub és testvérszervezete, a miskolci klub augusztus 19 és 21. között tartott háromnapos próbaüzemet tartott az egykori mezőkövesdi katonai repülőtéren, hogy kiderüljön, megvannak-e az esetleges későbbi átmeneti üzemelés szakmai feltételei. A klub titkára szerint a tapasztaltak nyomán könnyen lehet, hogy ideiglenesen Mezőkövesden folytatják, noha vannak gondok a helyszínnel.

 

"Villany és víz nincs, vagyis vannak problémák az infrastruktúrával, emellett körülbelül 10 millió forintba kerülne egy hangár felépítése" – mondta Ötvös Béla, hangsúlyozva: spártaiak a körülmények, de repülni kell.

 

Szombatra közgyűlést hívtak össze a klub tagjai számára, hogy döntsenek arról, vállalják-e, hogy átteszik székhelyüket a Heves megye közvetlen szomszédságában fekvő városba. A mezőkövesdi önkormányzattal kötnének szerződést a repülőtér használatáról – ez évi 2 millió forintba kerülne – és ki kell fizetni az említett hangár árát is, de nincs túl sok pénze a klubnak. A repülés feltételeit azonban adottnak látják.

 

Ahogy azt korábban megírtuk, a borsodi sportrepülősöknek azért kell költözniük, mert a miskolci repülőteret április 30-án bezárták, hogy a helyén a későbbiekben az ipari park tovább terjeszkedhessen. Mezőkövesd elvileg csak ideiglenes helyszín lesz, később egy Sajópetri közigazgatási területéhez tartozó ingatlanon épülhet új repülőtér a miskolci pilótáknak.

 

A Mezőkövesd Képekben oldal közzétett egy rövid videót a replülőtér augusztus 20-ai hétvégén tartott próbaüzeméről, ez alább megtekinthető:

 

(Indexfotó: Mezőkövesd Képekben / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló