2023. március 29., Auguszta

Környék ügye

#mezőkövesd #borsod-abaúj-zemplén megye #repülőtér

Borsodi sportrepülősök támaszthatják fel a mezőkövesdi repteret

Kovács Dávid 2022.05.05. 07:02

Egy egyesület évi kétmillió forintért bérelhet 23 hektárt a Klementina repülőtér területéből.

 

A jövőben ideiglenes sportrepülőtér működhet Mezőkövesden, értesült szerdán a Mezőkövesd Képekben nevű, facebookos helyi hírgyár.

 

Mivel a miskolci repülőtér az ipari park terjeszkedése miatt bezárt, ezért a miskolci repülősök új, ideiglenes helyszínt kerestek, amíg elkészül az új, Sajópetri határában létesülő reptér. A Bükk-Mátravidéki Aero Klub addig is a mezőkövesdi repülőtér betonos kifutópályáját és füves területét használná sportrepülés céljára motoros és vitorlázó gépekkel – írják.

Ahogy a posztból kiderül, a szerdai testületi ülésen Csirmaz József (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke elmondta: az egyesület 23 hektárt bérelne a repülőtér területéből határozatlan időre, évi kétmillió forintért, már jövő hétfőtől költöznének. 

Miután az előterjesztést a testület megszavazta, a Bükk-Mátravidéki Aeroklub elnöke, Havasi Zoltán a Mezőkövesd Képekben egy másik posztjában elmondta: az egyesület a Borsod Megyei Repülő Klub tagságát takarja, csak ebben kevesebben vannak, a gyorsabb ügyvitel miatt döntöttek úgy, hogy ez a civil szervezet bérli majd a területet.

 

Mint mondta, Miskolcon év végéig tárolhatják a repülőket és az egyéb eszközöket, de repülni ott már nem lehet. A klementinai repülőtér jelenleg teljesen üres, első lépésként repülőteret kell itt alapítani, ezt pedig előbb meg kell tervezni. Remélik, hogy a lehető leggyorsabban meg tudják majd szerezni az üzemeléshez szükséges engedélyeket, ez azonban több hónap lehet.

Eltart egy ideig, míg a tervezett sportrepülőtér megkezdheti üzemelését az egykori klementinai katonai repülőtéren, azaz nem holnaptól fognak ott föl- és leszállni a sportgépek

– mondta Havasi, aki szerint biztosítani kell az áramellátást, továbbá hangárokra, szociális konténerekre is szükség van, hogy egy negyedik kategóriás sportrepülőtér létesülhessen a helyszínen.

 

Havasiék szeretnének repülős rendezvényeket is tartani, de a Mezőkövesd és Mezőkeresztes közötti betoncsík akár autós rendezvényeket is befogadhatna. Terveznek továbbá repülős oktatást, lehetőség lesz sétarepülésre, vitorlázásra, sárkányrepülőzésre, és akár ejtőernyős képzést is tarthatnának, amire Miskolcon már nem volt lehetőség.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló