2023. február 5., Ágota Ingrid

Környék ügye

#mezőkövesd #borsod-abaúj-zemplén megye #repülőtér

A napokban jön a próbaüzem a mezőkövesdi repülőtéren

Barna Benedek 2022.08.13. 12:23

A borsodi repülősök a miskolci repülőtér bezárása után egy időre átköltöznek megyénk közvetlen szomszédságába. Az új helyet a következő hétvégén próbálják ki.

 

Még tavasszal írtunk arról, hogy sportrepülősök támaszthatják fel a mezőkövesdi repteret. A Heves megye közvetlen szomszédságában fekvő város híreinek szerintelt Mezőkövesd Képekben oldal pedig most azt írja, hogy a repülőteret a napokban próbálhatják ki. Egészen pontosan a Bükk-Mátravidéki Aeroklub fogja sportrepülőtérként üzemeltetni az egykori katonai repülőtér egy részét. A próbaüzemet augusztus 19-én, 20-án és 21-én (azaz jövő héten pénteken, szombaton és vasárnap) tarja az Aeroklub testvérszervezete, a Borsod Megyei Repülő Klub.*

 

A Mezőkövesd Képekben beszámolója szerint az elmúlt időszakban megkezdődött az előkészítő munka, füvet vágtak, javították a terep hibáit, kátyúztak, előkészítik az épületek helyét is. Folyamatban van a repülőtér tervezése, amelyeket be kell nyújtani a hatóságoknak, ezután minősülhet IV. kategóriájú repülőtérré a betoncsík. Most ideiglenes leszállóhelyként használhatják majd, korlátozásokkal.


Bistei Viktor, a Borsod Megyei Repülő Klub elnöke kifejtette: a próbaüzem nem azt jelenti, hogy nyílt napot tartanának, nem is lesz közönségrepülés, csupán az ide érkező pilóták és gépek kipróbálják a működtetést. A három nap tapasztalatai alapján dolgozzák ki a működtetési tervet.

 

 

Azt remélik, beindul a sportélet

 

A miskolci repülőteret április 30-án zárták be, hogy az ipari park tovább terjeszkedhessen a helyén (egyedül a repülőtér déli csücskében működő légimentőbázis marad meg, amely számára mintegy egy hektárt különítettek el a reptér területéből). Jelenleg a maklári repülőtér fogadott be két miskolci gépet, egy további Hajdúszoboszlóra repült át, és júliusban, augusztusban tábort is tudtak tartani a növendékeknek. Ugyanakkor a legtöbb pilóta a miskolci repülőtér búcsúnapja óta nem repült.

 

A klub elnöke szerint érdekes lesz Eger és más városok közelsége, miután a kövesdi repülőtéren beindul a sportélet, akár több repülőbarátot is bevonhatnak egyesületük életébe, illetve olyan szakágak képviselői is eljöhetnek ide, akik megfelelő hely híján most gondban vannak.

 

 

Később Sajópetri határába költöznének

 

Mezőkövesdet egyébként csak ideiglenes helyszínnek tekintik a borsodi repülősök. A boon.hu cikke szerint korábban a moskolci városházán elhangzott: előszerződést kötöttek egy Sajópetri közigazgatási területéhez tartozó ingatlanra, amelyet repülőtér építésére szeretnének használni, vagyis ez lehet majd a végleges megoldás. Közölték továbbá, hogy sikerült elérni a terület kiemelt ipari területté nyilvánítását, az ezzel kapcsolatos szerződést áprilisban alá is írták.

 

Ötvös Béla, a repülőklub titkára a lapnak azt nyilatkozta, hogy azóta nincs hír a Sajópetri mellé tervezett repülőtérrel kapcsolatban, így egyelőre nem tudják, mi lesz később.

 

 

* Ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, az Aeroklubot is a Borsod Megyei Repülő Klub tagsága alkotja, de az előbbiben kevesebben vannak, ezért a gyorsabb ügyvitel miatt úgy döntöttek, hogy ez a civil szervezet bérli majd a területet Mezőkövesden.

 

 

(Az indexfotó illusztráció; forrása: Mezőkövesd Képekben)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló