2024. július 24., Kinga Kincső

Környék ügye

#nyomozás #mészáros lőrinc #környezetszennyezés #mátrai erőmű #viresol #bene-patak

Környezetszennyezés a Mátrai Erőműnél: a rendőrség újból megszüntette a nyomozást

Barna Benedek 2021.10.15. 15:49

Azzal érveltek, hogy nem áll fenn foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, ami miatt feljelentést tettek az ügyben.

 

A Párbeszéd országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio tette közzé Facebook-oldalán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság azon döntését, hogy megszünteti a visontai Mátra Erőmű területén történő  környezetkárosítás és annak következtében kialakult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségé gyanúja miatt folyó nyomozását, amely a párbeszédes politikus 2019 novemberi feljelentése nyomán indult – írja a Mérce.

 

 

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek által 2019-ben Mészáros Lőrinctől megvásárolt Mátrai Erőmű és a továbbra is Mészáros érdekeltségébe tartozó keményítőgyár, a Viresol Kft. által használt Őzse-völgyi víztározónál komoly gondot okoz a környezetszennyezés.


2019 nyarán tömeges halpusztulást észleltek a Bene-patakban, amely összeköttetésben van az Őzse-völgyi víztározóval (amit egyaránt használ az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek által 2019-ben Mészáros Lőrinctől megvásárolt Mátrai Erőmű és a továbbra is Mészáros érdekeltségébe tartozó keményítőgyár, a Viresol Kft.). Novemberben aztán a katasztrófavédelem is kivonult, mivel  a víztározó körül kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett, amelynek bűze a szomszédos településen is érezhető volt, az erőmű dolgozói közül pedig többen rosszul lettek.

 

A szennyezés ügyében indult nyomozást a rendőrség 2020 szeptemberében megszüntette, de a az erről szóló határozatot azonban október 12-én a Gyöngyösi Járási Ügyészség felülbírálta, és hatályon kívül helyezte, így folytatódott a nyomozás. 2021 áprilisában a rendőrség újból megszüntette a nyomozást, ám az ügyészség ezt a döntést ismételten felülbírálta. Azonban a rendőrség most újból megszüntette az eljárást.

 

Ahogy azt Kocsis-Cake is megírta, az október 5-én kelt megszüntető határozatukban

a hatóságok amellett érveltek, hogy szennyezés során keletkező káros anyagok-mint például a kén-hidrogén- nem okoztak maradandó egészségkárosodást, így nem áll fenn foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, amelynek indokával a párbeszédes politikus feljelentést tett.

A rendőrségi határozat ismerteti a nyomozás során megkeresett orvosszakértő véleményeit is. Ezek szerint tény, hogy a dolgozók megbetegedéséért a környezetben lévő kén-hidrogén gáz tehető felelőssé, ugyanakkor az elszenvedett egészségkárosodás nyolc napon belüli gyógytartalmú volt.

 

A nyomozás során kihallgatták a Viresol Kft. ügyvezetőjét és számos alkalmazottját is. Az általuk elmondottak alapján az időjárási körülmények, valamint a "homlokrakodó géppel történő anyagmozgatás sajátosságai" miatt nem minden esetben volt lehetőség megakadályozni a káros anyagok belekerülését a vízelvezető rendszerbe. Ezért a rendőrségi határozat szerint a mérgező kén-hidrogén kialakulása "több, egymástól független eseménysor együttes hatásának tudható be" amiért sem a Mátrai Erőmű, sem pedig a Viresol nem tehető felelőssé.


A nyomozás beszüntetéséről szóló döntést kommentálva Kocsis-Cake arról írt a közösségi oldalán, hogy szerinte a megfelelő ellenőrzési rendszerek hiánya vezetett a környezetszennyezéshez. Az ellenzéki képviselő úgy véli, hogy az érintett gyárak számolniuk kellet volna azzal, hogy a víztározóban található iszapban felhalmozódó szulfátok és a tározóba engedett szerves anyagok olyan oxigénhiányos állapotot idéznek elő, ami szennyezéshez vezethet.

 

A képviselő pártja, a Párbeszéd a merce.hu megkeresésére közölte, hogy ha jogi úton már nem is tudnak több lépést tenni az ügyben, szakértők bevonásával vizsgálják annak a lehetőségét, hogyan lehetne pontot tenni a szennyezéses ügy végére. Továbbá hozzátették, hogy a végül eredménytelenül záródó feljelentéseknek is van eredménye hosszabb távon, mivel egy esetleges kormányváltás esetén ezeket az ügyeket újból meg lehet vizsgálni.

 

(Indexfotó: Komka Péter / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló