2024. július 21., Dániel Daniella

Környék ügye

Elszíneződtek a fémtárgyak, rosszul lettek a dolgozók a Mátrai Erőműben egy belső dokumentum szerint

EÜ/Átlátszó 2019.11.30. 00:00

Bár a létesítményben történt gázfeltörés után azt állították hivatalosan, hogy veszélytelen volt a helyzet, egy kiszivárgott irat mást bizonyít.

 

Az Egri Ügyek is beszámolt róla múlt héten, hogy szúrós szagú gáz fejlődött a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőműben, több dolgozó is rosszul lett. A Heves megyei katasztrófavédelem ezután azt közölte, hogy a szennyezés nem jelentett veszélyt az emberekre.

 

Az Átlátszó birtokába került belső közlemény szerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz, amely az erőmű melletti víztározóból az erőmű területén lévő pótvízmedencébe, majd onnan egy szivattyúházon keresztül a füstgáz kéntelenítő berendezésbe kerül.

 

A szennyezést először a pótvízmedence épületében érzékelték, de később szétterjedt a létesítményben, a munkavállalók bűzről, torok- és szemirritációról, fejfájásról, és fémtárgyaik elszíneződéséről számoltak be.

 

A Mátrai Erőmű Zrt. saját gázelemző berendezései kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját mutatták ki, november 12-én pedig a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi mobillaborja új szennyező anyagként azonosította a foszfor-hidrogént (foszfint).

 

Az Átlátszó szerint a Heves megyei katasztrófavédelem erre vonatkozó közlésével ellentétben mindhárom az erőműben kimutatott gáz rendkívül mérgezőnek számít, a koncentrációtól függő mértékben súlyos egészségkárosodást vagy akár halált is okozhatnak.

 

A Mátrai Erőmű Zrt. biztonsági osztálya által november 13-án kiadott munkavállalói tájékoztató (PDF) szerint „arra nincs lehetőség, hogy a technológiától a szennyezett vizet elvonják, ezért különféle műszaki megoldásokkal kellett a szennyező gázt a területről eltávolítani, a koncentrációját higítani, szervezési intézkedéseket kellett tenni, illetve az ott indokoltan munkát végzők egészségének megóvása érdekében soron kívül egyéni védőeszközök kerültek a munkavállalók részére átadásra”.

 

A “munkavállalók egészségének megóvása érdekében” a katasztrófavédelmi hatóság a szivattyúház 50 méteres körzetét lezárta, az Őzse-völgyi víztározóhoz történő átjárást megtiltotta, ezekre a területekre csak sűrített levegős légzőkészülékkel lehet belépni, aminek a használatát a létesítményi tűzoltóság tanítja be a munkavállalóknak. Mivel ezek a gázok fokozottan tűzveszélyesek is, a szennyezett területeken tilos a nyílt láng használata és a dohányzás.

 

A katasztrófavédelmi hatóság múlt heti közlései szerint a kén- és foszfortartalmú gázok „nagy valószínűség szerint a technológiai víztározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt” fejlődtek. Kénhidrogén, nitrogén-monoxid és foszfor-hidrogén valóban akkor keletkezik, ha nagy mennyiségű szerves anyag a levegőtől elzárva, oxigénhiányos környezetben, anaerob módon bomlik, például mocsarakban. A foszfor-hidrogén egyébként annyira tűzveszélyes, hogy öngyulladásra is képes, ez okozza a „lidércfényt”.

 

 

Nevük elhallgatását kérő helyi források szerint teljességgel kizárt, hogy ez a fajta szennyeződés a Mátrai Erőműből került volna a technológiai víztározóba, a hőerőmű elmúlt félévszázados működése során ilyesmit még soha nem tapasztaltak. Azonban idén februárban kezdte meg működését az erőmű visontai telephelyén Mészáros Lőrinc hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, amelyhez az állam 6,2 milliárd forintos támogatást nyújtott, és Orbán Viktor kormányfő személyesen avatta fel a létesítményt februárban.

 

A korábban Visonta Projekt Kft., jelenleg Viresol Kft. néven futó keményítőgyár 14 hektáron épült fel közvetlenül a Mátrai Erőmű mellett, és évente 250 ezer tonna búza feldolgozására képes: búzakeményítőt, glutént, maltodextrint, takarmányt és alkoholt állítanak elő a gabonából. A Viresol Kft. elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét pedig szintén az Őzse-völgyi technológiai víztározó fogadja be, tehát ugyanoda kerül, mint ahonnan a hőerőmű azt a vizet veszi, amitől a dolgozói a múlt héten rosszul lettek.

 

Ez a víztározó pedig nem először produkál furcsa dolgokat a Viresol rákötése óta: júliusban súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás történt a közeli Bene-patakban és a Tarnán. A katasztrófavédelem akkori vizsgálata során először az derült ki, hogy „a halpusztulást nem vegyi anyag okozta, hanem nagy valószínűséggel az érintett vízfolyásokba került szerves anyag idézett elő oxigénhiányos állapotot”, majd írásbeli országgyűlési képviselői kérdésre válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter azt közölte Kocsis-Cake Olivióval, hogy „a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Őzse-völgyi tározóból ered.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló