2023. december 4., Borbála Barbara

Környék ügye

Megszüntették a nyomozást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés ügyében

2019.11.30. 00:00

A rendőrség szerint a hatóságok hozzáállásával nem volt probléma, a szennyezést pedig Mészáros Lőrinc cégének "technológiai fegyelmezetlensége" okozta, de ezt már kiküszöbölték.

 

Kocsis-Cake Olivio párbeszédes országgyűlési képviselő a napokban a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrfőkapitányság megszüntette azt a Mészáros Lőrinc visontai cégével szembeni eljárást, amely a politikus feljelentése nyomán indult.

 

A Mérce felidézi, hogy a képviselő környezetkárosítás és annak következtében kialakult, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést, miután ugyanabban az évben kétszer is súlyos víz-, illetve légszennyezésről számoltak a visontai erőmű környékén. 2019 nyarán tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban, novemberben pedig a katasztrófavédelem is kivonult, mert kén- és foszfortartalmú gáz keletkezett az Őzse-völgyi víztározó körül, a bűz a szomszédos településen is érezhető volt, a Mátrai Erőmű dolgozói közül pedig többen rosszul lettek.

 

A hatóságok korábban megállapították, hogy a szennyeződést ipari víztározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz okozta. A víztározót két cég használja, a Mészáros tulajdonában lévő keményítőgyár, a Viresol Kft. és a Mátrai Erőmű, amelyet az állam nemrég vásárolt vissza a felcsúti milliárdostól. Noha a szennyezésért a Viresol felelős, a katasztrófavédelem által emiatt kiaszabott 5 millió forintos bírságot az erőmű kapta.

 

Mint az Átlátszó írja, Nunkovics Tibor és Dudás Róbert jobbikos országgyűlési képviselők a környezetkárosítás mellett kérték annak kivizsgálását is, hogy "egy katasztrófavédelmi hatóság által igazoltan hónapok óta környezetkárosító tevékenységet folytató gazdasági társaság hogyan rendelkezhet érvényes műszaki, környezetvédelmi, építési engedélyekkel". Feljelentésük nyomán indult egy másik nyomozás is hivatali visszaélés bűntette miatt, ezt aztán egyesítették a környezetkárosítás ügyében indult eljárással.

 

Fotó: Wikipédia

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrkapitányság szeptember 15-i határozatából kiderül, hogy a nyomozást most a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és a hivatali visszaélés vonatkozásában megszüntették, mert "nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése".

 

A feljelentőknek megküldött határozat szerint a miskolci rendőrség beszerezte a Mátrai Erőmű Zrt. és a Viresol Kft. környezethasználati engedélyét és a kapcsolódó dokumentációt, valamint a társaságoknál lefolytatott szakhatósági eljárások adatait, ezek között a környezetszennyezésekkel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, és értékelték a Greenpeace Magyarország által végzett mintavételek eredményeit is.

 

Emellett kihallgatták azt a 30 embert, akik a 2019. novemberi gázszivárgással összefüggésben az üzemorvosnál vagy a háziorvosnál vizsgálatra jelentkeztek, és arra jutottak, hogy "17 fő egészségügyi panaszainak közvetlen oka nem a 2019. novemberi gázképződésben keresendő, hanem azok egyéb okokra vezethetők vissza". A többi 13 személy állapota pedig tüneti kezelést igényelt, maradandó egészségkárosodást senki nem szenvedett.

 

A határozatban közlik a kirendelt igazságügyi szakértők véleményét is:

 

A kialakult szennyezés és veszélyeztetés nem a hatóságok esetleges elnéző hozzáállása, jogellenes, visszaélést megvalósító ügyintézése vagy engedélyezési eljárása miatt alakult ki, hanem a szennyezésért, veszélyeztetésért felelősnek tekinthető gazdálkodó szervezetnél tapasztalható (a szakértő megállapítása szerint azóta már kiküszöbölt) technológiai fegyelmezetlenség és hiányosság miatt.

 

Az Átlátszó ugyanakkor azt írja, hogy a tavalyi botrányok után még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba, a Mátrai Erőmű pedig az Őzse-völgyi tározó vizét annak minőségromlása miatt egyáltalán nem tudja hasznosítani.

 

Nyomozás indult a Mátrai Erőmű környékén történt környezetszennyezés miatt

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló