2023. október 1., Malvin

Környék ügye

#heves megye #csalás #vizsgálat #szabó zsolt #hadházy ákos

Polt Péter: EU-s pénzeket csalhattak el Heves megyei településvezetők

Székely Zoárd 2021.08.06. 11:06

Három polgármestert gyanúsítottként, hatot pedig tanúként hallgattak ki.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokkal (TOP) kapcsolatos pályázatokkal és az azokra szánt EU-s pénzekkel élhettek vissza Heves megyei települések polgármesterei – írja a Blikk.

 

A lap Polt Péter Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek adott válaszait foglalta össze, aki arra volt kíváncsi, hogy miért ugyanaz az 1-2 cég nyerte meg több település TOP-pályázatait, rendkívül túlárazva.

Hadházy szerint kilenc településen összesen több mint 300 millió forint ment el piacterek kialakítására, valós igényfelmérés nélkül, silány minőségben.

A képviselő állítja, megmondhatták a településvezetőknek, hogy melyik céggel kell szerződni, ha nyerni akarnak a pályázaton.

 

A legfőbb ügyész megerősítette, hogy

három polgármestert gyanúsítottként, hatot pedig tanúként hallgattak ki Heves megye 3. választókerületében,

pontos neveket azonban nem árult el. A visszaélések egyébként az EU-csalás elleni hivatalánál, az OLAF-nál is szemet szúrtak: júliusban hat település, Kisköre, Boldog, Ludas, Tarnaméra, Tarnaörs és Boconád projektjeit kezdték átvilágítani.

Hatvan környéki minipiacok ügyében vizsgálódik az EU csalás elleni hivatala

Szabálytalanságok gyanúja miatt eljárást indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) tíz Heves megyei településen, ahol európai uniós forrásból különös körülmények közt építettek piacokat - számolt be értesüléseiről a 24.hu.

Hadházy szerint a visszaélések mögött a térség parlamenti képviselője, Szabó Zsolt állhat, aki Boldog Istvánnál is több településen és még kevésbé leplezetten működtette a pályázati pénzek lenyúlására kitalált módszerét.

 

A történet kísértetiesen hasonlít Boldog István fideszes parlamenti képviselő jelenleg is tartó ügyére: a politikus és körei a vádirat szerint hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei TOP-pályázatok eredményeit, majd elérték azt is, hogy az általuk kiválasztott kivitelezők kapják a munkát. Mindezekért a vállalkozóktól jogtalan anyagi előnyt kértek, és tőlük 2019 májusában 20 millió forintot kaptak.

A fideszes Boldog István legelőször öltönyt vett a 20 millió forintos kenőpénzből

A hivatali vesztegetéssel vádolt fideszes parlamenti képviselő, Boldog István meg sem állt Ausztriáig, ahol méregdrága Hugo Boss-öltönyöket vásárolt a 20 milliós kenőpénzből - írja a Blikk. A lap szerint egy előre lezsírozott projekt miatt kapta az "aprópénzt", a vállalkozó hálájának jeléül.

 

 

Címlapfotó: MTI/Illyés Tibor

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló