2024. július 24., Kinga Kincső

Környék ügye

#zöldfül #környezetvédelem #recsk #bánya

Megtörtént az első bányarobbantás Recsken, a lakóházaktól 200 méterre

2023.02.12. 10:40

 

Komoly riadalmat okozott a leendő recski bánya környékén végrehajtott két próbarobbantás. 200 méterre történtek a recski ingatlanoktól. Korábban beszámoltunk arról, hogy egy bányát terveznek nyitni, gyakorlatilag néhány méterre a településtől.

A recski polgárokat nem kérdezték meg a bányanyitásról: 2020 folyamán, a Covid-időszak alatt a polgármester egyszemélyi döntéssel járult hozzá a beruházáshoz az LMP szerint. A jogszabályok ezt lehetővé tették akkor a polgármesternek - emelte ki korábban a párt.  Szerintük ez nem volt etikus magatartás, hiszen a településen élő 2700 ember életét jelentősen befolyásolja a bányanyitás

A robbantások után többen az utcára is kimentek, a riadalmat pedig felháborodás követte.

 

 

 

A heol.hu megkereste a bánya üzemeltetőjét az Andezit Bau Kft-t, ami a következő választ adta a portálnak:

-tól ( Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) a robbantási engedélyt, akkor az pontosan szabályozza, hogy mikor, milyen módon és kiket kell értesíteni a robbantási tevékenységről.

 

Először is az engedély jogerőssé válását követően a robbantást végző cég írásban és szóban is tájékoztatja a település önkormányzatát (ez jelen esetben Recsk) a várható tevékenységről. A hirdetményt a település több pontján, az önkormányzat irodájában kihelyezve, illetve online formában is megosztottuk. 

 

Ezt követően a jogszabály szerint már csak az SZTFH-t kell értesítenünk minimum 72 órával a tervezett robbantás előtt, ami ezúttal meg is történt. Természetesen Recsk település polgármesterének is értesítettük a hét folyamán ettől függetlenül.

 

A konkrét robbantásról: pénteken két robbantás történt 14 óra után egymástól néhány perc különbséggel. Az előírt hangjelzéseket jól hallhatóan leadták. A szigorú előírásokhoz képest is szándékosan gyengítettük a robbantás várható zaj és egyéb hatásait ( kis méretű robbantási lyukak, osztott töltetek robbantása két részletben) valamint az egész robbantásra előkészített felületet letakartuk vastag geotextíliával.

 

A lakosság és a magunk megnyugtatása végett független, auditált céggel szeizmikus méréseket végeztettünk öt ponton. A leginkább érintett Hunyadi utcán,  egy helyen a Kanázsvár lábánál, s egy helyen a bánya területén.

 

Ezeket a jegyzőkönyveket -  amint elkészültek - természetesen a nyilvánossággal is megosztjuk, de azt már most is ki tudjuk jelenteni, hogy a mért szeizmikus rezgések meg sem közelítették a jogszabályban előírt határértékeket. 


A Hunyadi utcai mérési eredmények megegyeznek egy, a ház előtt az utcában közlekedő teherautó által keltett rezgésekkel.

 

A hanghatások is minimálisak voltak a lehetőségekhez képest. A Recsk felett néhány napja gyakorlatozó vadászgépek által keltett zajhoz képest annak a töredéke.

 

Ettől függetlenül mi is levontuk a mai nap tanulságait,  és a következő robbantás előtt megteszünk mindent annak érdekében, hogy  a helyi embereket hatékonyabban lássuk el információval a várható eseményekről - zárult a válasz.

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló