2023. március 30., Zalán

Környék ügye

#zöldfül #recsk #bánya

Túl közel van Recsken a bánya a településhez

Csarnó Ákos 2023.01.27. 14:43

200 méterre van a bánya a lakott területtől.

 

 

Az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében az LMP, azt kérve Lantos Csabától, hogy a helyszínen tájékozódjon, mert a bánya túlságosan közel van a lakóházakhoz.

 

 

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: levélben fordul Lantos Csabához, akit arra kér, hogy látogassanak el közösen Recskre, ugyanis a település közigazgatási határán belül, a lakóházak közvetlen közelében egy andezit kőbánya nyílik.

 

Hangsúlyozta: az ügy példa nélkül Magyarországon, hiszen bár a dokumentumok szerint hivatalosan 200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől, gyakorlatilag azonban a recski Hunyadi utcától alig néhány méterre húzódik az a hegyvonulat, ahol már megindultak az előkészítési munkálatok.  

Szerinte a recski polgárokat nem kérdezték meg a bányanyitásról: 2020 folyamán, a Covid-időszak alatt a polgármester egyszemélyi döntéssel járult hozzá a beruházáshoz. A jogszabályok ezt lehetővé tették akkor a polgármesternek - folytatta Kanász-Nagy Máté, aki szerint ez nem volt etikus magatartás, hiszen a településen élő 2700 ember életét jelentősen befolyásolja a bányanyitás.

 

Ez az egyszemélyi döntés rendkívül trükkösnek tűnik - fogalmazott.

 

Úgy vélte: Lantos Csabának miniszterként minden olyan energiához kapcsolódó ügyben van felelőssége, amely a lakosság életminőségét közvetlenül érinti, legyen szó a recski andezit kőbánya megnyitásáról vagy akkumulátorgyárakról.

 

fotó: Nuszbaum Tibor

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló