2023. október 1., Malvin

Környék ügye

#zöldfül #recsk #bánya

Megdöbbentő tapasztalatok Recsken: bánya a falu felett, néhány méterre a lakóházaktól

Csarnó Ákos 2023.03.19. 18:09

Bánya pár métterre a házaktól. Elmebaj,

 

„Bányát nyitni házak közt? Megőrült valaki? Addig fognak lövöldözni, amíg ránk nem dől a hegy” – emeli ki a 24.hu a helyben készült riportjában megkérdezett recski lakos.

A lap újságíróinak tapasztalatai alapján szélsőséges indulatok dúlnak Recsken. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a lakóházak közelében készítik elő az új kőbányát, a robbantások és a túl közeli bányászati tevékenység viszont alaposan felkavarta az indulatokat.

 

Robbantani azért kell, hogy a soktonnás, hatalmas kőtömböket mozgatható, majd feldolgozható darabokra fejtsék. A munka jelenleg pár száz méterre zajlik a lakóházaktól.

Mi lesz, ha többet robbantanak? Mi lesz, ha mindig? Az a kő akkor is lejöhet, amikor alszunk, és akkor bizony meghalunk, vége. Ezek bármikor robbanthatnak, bármikor, érti?! A múltkor sem szóltak. Szó sem volt robbantásról addig, aztán csak robbantottak. Úgy robbantottak, hogy megmozdult az ágy. Higgye el, hogy megmozdult!

A történetnek politikai szála is van, ugyanis állítólag innen fogják vinni a követ a NER presztízsberuházásaihoz, például a Belgrád–Budapest vasútbővítéshez. A 24.hu szerint ráadásul a debreceni székhelyű beruházó cég, az Andezit-Bau tulajdonosai közt megtalálható Kósa Lajos Fidesz-alelnökhöz több szálon kötődő ügyvéd, Fiák István is.

A helyieket nem érdekli az üzleti és politikai dolgok– a hangok sokkal inkább.

 

Most sincs zaj, állítja a polgármester, közben a Hunyadi soron csak zaj van.

 

Bányászfalu vagyunk, most is vannak bányáink, na, de ha új bánya lesz, az nem jó, ugye? Még úgy se, hogy azt se tudjuk, hogy a működés folyamán milyen lesz. Ha benne lesznek a bányaudvarban, semmit sem lehet majd hallani, zajtalan lesz. A jelenlegi folyamatok pedig nem okoznak semmilyen ártalmas zajt, a Hunyadin semmit nem vesznek észre, mert a zaj elmegy felettük, ott nincs zaj, nem megy le a hang, abszolút semmi ilyen nincsen. Kíváncsian várjuk a termelési folyamatot – nyilatkozta a falu polgármestere,  Nagy Sándor a 24.hu-nak.

Az önkormányzatnak ebben az ügyben csak a rendezési terv kapcsán volt beleszólása. Mondjuk, amikor azt módosítottuk 2020-ban, az igaz, hogyazt mi se gondoltuk, hogy ilyen közel lesz. Meglepett, hogy ilyen közel van.

A polgármester szerinte a bánya vállalkozója nem tájékoztatta őket.

 

A megrázó, teljes riport a 24.hu oldalon olvasható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló