2022. augusztus 10., Lőrinc

Környék ügye

#zöldfül #bükki nemzeti park #bnpi #víz #élővíz

Idén is eljött a víz világnapja: álomszép felvételeken a környék élővizei

Kovács Dávid 2022.03.22. 12:04

Lenyűgöző galériát osztott meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a térség tavairól, patakjairól és vízeséseiről.

 

1993 óta minden évben ezen a napon, március 22-én, tartják a víz világnapját, idén pedig mindenekelőtt a felszín alatti vizeket ünnepeljük. "Európában a lakosság 75 százalékának vízellátása a felszín alatti víztől függ, ha pedig ezzel valami baj történik, az nem csak most, hanem akár több generációval később is súlyos problémákat okozhat" – hívja fel a figyelmet a Qubit cikke is.

 

Az UNESCO 2022-es vízügyi jelentése szerint ugyan a klímaváltozás is fenyegeti a föld alatti vízkészletet, a legnagyobb problémát mégis a pazarlás és a felelőtlen vízgazdálkodás jelenti. Az UNESCO főtitkára, Audrey Azoulay szerint a döntéshozók többsége nincs is tisztában ezeknek a készleteknek a fontosságával, ezért a megóvásukért sem tesznek eleget – húzza alá a portál.

 

Közben a Magyar Víziközmű Szövetség is az ivóvíz értékére igyekezett felhívni a figyelmet. Az ukrajnai háborús helyzet is rámutat arra, mennyire fontos az ivóvíz-szolgáltatás, hiszen Ukrajnában az emberek már tudják, milyen vödrökkel ivóvízért sorban állni az utcán.

 

A vizeink jelentőségére és szépségére a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a keddre eső világnap alkalmából egy képválogatással emlékeztet, amelyben feltűnik például az egerbaktai tőzegmohás láptavak egyike, a szilvásváradi Szalajka-völgy Fátyol-vízesése, az Egerbocs környékén eredő Laskó-patak, az apci tengerszem, az időszakosan aktív Vöröskő-forrás, valamint a Szinva patak lillafüredi vízesése is.

 

A galériát itt lehet megnézni:

 

💧 1992-ben a Rio de Janeiróban megrendezett nemzetközi Környezet és Fejlődés konferencián született meg a döntés:...

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2022. március 22., kedd

 

"A Föld lakosságának növekedésével a vízfogyasztás is növekszik. A növekvő vízigény biztosítása azonban a természeti erőforrások és a környezet károsításával járhat. (...) A víz a legértékesebb erőforrásunk, kötelességünk felelősségteljesen felhasználni mind az iparban, mind a mezőgazdaságban, mind otthonainkban" – írja a BNPI.

 

A galériában szereplő képeket a BNPI munkatársai készítették.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló