2023. március 21., Benedek

Környék ügye

#lőrinci #hulladéklerakó

Lőrinci inkább nem csatlakozott a hatósághoz a pernyehányón működő cég peres ügyében

Csarnó Ákos 2023.02.01. 15:13

 

Miközben Hatvanban a képviselő-testület nyilvános ülésen döntött arról, hogy a hatóság oldalán csatlakoznak ahhoz a perhez, amelyben a Lőrinci határában működő REG Kft. megtámadta a számára hátrányosnak ítélt korábbi döntést addig a lőrinci testület zárt ülésen döntött arról, hogy ők viszont nem.

 

– Jelenleg az országban nincs olyan hatóság, amely meghatározta volna a Hatvant terhelő bűz forrását. Ugyanakkor a szomszédos Lőrinci határában működő pernyehányónál működő vállalkozás tevékenységét a környezetvédelmi hatóság felülvizsgálta, és olyan döntéseket hozott, amelyek befolyásolhatják a működését. A bíróságon ezeket a döntéseket a REG Kft. megtámadta. Önkormányzatunk számára felajánlották, hogy a pernyertesség érdekében a hatóság oldalán lépjünk be ebbe a folyamatba – nyilatkozta Horváth Richárd hatvani polgármester a heol.hu-nak.

 

Lőrinci számára is felajánlották a perhez történő csatlakozás lehetőségét, de az ottani önkormányzati testület rendkívüli, zárt ülésen úgy foglalt állást, hogy egyik peres felet sem támogatják.

A lakosság nagy részét felháborította a döntés amiatt, hogy a zárt ülésen elhangzottakat nem lehet megismerni, azt nem lehet nyilvánosságra hozni, holott sokak életét érinti a per és annak a kimenetele.

Ez látszik abból is, hogy a közösségi oldalon indult egy szavazás is.  A szavazás egyértelműen azt mutatja, hogy a szavazók szerint igenis csatlakoznia kellett volna Lőrincinek a hatósághoz.

 

 

Egy ilyen döntést, ami a gyermekeink és unokáink egészségét befolyásolja miért zárt ajtók mögött tárgyalják!? 10 ember dönt több ezer ember sorsáról, ami köztudott hogy szennyező levegőre vízre mindenre – nyilatkozta lapunknak Zubor András, aki korábban tüntetést is szervezett a hulladéklerakó ügyében.

 

Nyáron megrendezték a Lőrinciben és a környéken élők demonstrációját az itt működő veszélyeshulladék-tároló és az onnan áradó bűz ellen, ami több ezer ember életét szomorítja meg a környéken élők szerint. Beszámoltunk róla, hogy 2022. júliusának második felében szennyvíziszap szivárgott a lőrinci pernyehányóból, miután megrepedt a veszélyeshulladék-tároló gátja. Mint írtuk, a pernyehányó az egykori lőrinci hőerőműhöz tartozott, most egy hulladékfeldolgozó vállalkozás, a Reg Kft. üzemelteti.

 

A hulladéklerakó telephely mindössze pár tucat méternyire található a Zagyvától, és néhány kilométernyire Hatvantól.

 

indexkép: Zubor András

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló