2024. április 20., Tivadar

Környék ügye

#lőrinci #szennyvíz #gát

Szennyvíz folyt ki egy veszélyeshulladék-tárolóból Lőrinciben egy gátrepedés után

Barna Benedek 2022.07.27. 12:35

A szárazság miatt keletkezhetett repedés a gáton.

 

Szennyvíz folyt ki a lőrinci pernyehányóból, miután megrepedt a veszélyeshulladék-tároló gátja, helyi aktivisták attól tartanak, hogy a szennyezett folyadék talajba szivárgásától tartanak – írta meg a HVG.

 

Zubor András, helyi természetvédelmi aktivista szerint a gát mellett húzódó 300-400 méter hosszú árok megtelt a kifolyt olajos szennyvízzel.

lőrinci1

A pernyehányó az egykori lőrinci hőerőműhöz tartozott, most egy hulladékfeldolgozó vállalkozás, a Reg Kft. üzemelteti. A hvg.hu idézi a cégnek a gátrepedés kapcsán kiadott közleményüket, amelyből kiderül, hogy még hétfőn délelőtt észlelték a szivárgást a pernyehányó gátján, amit az okozott, hogy a nagy szárazság következtében megrepedt a belső szigetelés.

lőrinci2

A cég jelentette az eseményt az illetékes hatóságoknak, és jelezte, hogy munkatársaik megakadályozták azt, hogy a kifolyt szennyvíz kijusson a területéről, gátakkal elterelték a szennyezés útját, majd elkezdték felszivattyúzni, és visszavinni a telepre (arról nem írtak, hogy mekkora mennyiségű szennyvíz folyhatott ki).

lőrinci3

Vig Zoltánt, Lőrinci polgármestere az esettel kapcsolatban a heol.hu-nak úg nyilatkozott: most az a legmegnyugtatóbb, ha a hatóságok teszik a dolgukat és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Hozzátette: reméli, hogy feltárják a probléma pontos okait is. 

 

A hulladéklerakó telephely pár tucat méternyire található a Zagyva folyótól, és néhány kilométernyire Hatvantól. A hatvani polgármester, Horváth Richárd kedden a Facebook-oldalán azt írta, lakossági jelzések alapján az ő mezőőreik is a helyszínre siettek és a szivárgás mellett erős beazonosíthatatlan szagot is észleltek. Hozzátette azt is, hogy az ügyről szóló jelentést azonnal továbbították az illetékes vízügyi és környezetvédelmi hatóságoknak. 

 

 

(Fotók: Zubor András)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló