2024. május 23., Dezső

Környék ügye

#tüntetés #lőrinci #gát

Elegük van a bűzből, tüntetéssel tiltakoznak a helyiek a lőrinci veszélyeshulladék-lerakó ellen

Kovács Dávid 2022.08.11. 20:00

Nemrég átszakadt a gát, szennyvíziszap folyt a telephelyen kívülre is Lőrinci közelében. A környéken élők szeretnék végre bezáratni a veszélyes (és nem veszélyes) hulladékok átvételére szakosodott vállalkozást.

 

A korábbi híreszteléssel ellentétben pénteken tényleg megrendezik a Heves megyei Lőrinciben és a környéken élők demonstrációját az itt működő veszélyeshulladék-tároló és az onnan áradó bűz ellen, ami több ezer ember életét szomorítja meg a környéken élők szerint.

 

Fotó: Zubor András

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, július második felében szennyvíziszap szivárgott a lőrinci pernyehányóból, miután megrepedt a veszélyeshulladék-tároló gátja. Mint írtuk, a pernyehányó az egykori lőrinci hőerőműhöz tartozott, most egy hulladékfeldolgozó vállalkozás, a Reg Kft. üzemelteti.

 

A Heves megyei katasztrófavédelem akkori közlése szerint a gát nem szakadt át, a repedésen átjutott szennyvíz a cég telephelyére, valamint kis mértékben a közeli mezőgazdasági területre és a Zagyva folyó mentett oldali gátjához folyt. A társaság állásfoglalása szerint a töltésfal a rendkívüli szárazság miatt repedhetett meg.

A Reg Kft. már 80-as évektől működik Lőrinciben veszélyeshulladék-kezeléssel. Ez idő alatt több néven futott már a cég, de ugyanezzel a célall. A cég szoros kapcsolatban áll a MOL és MÁV cégekkel, mivel ide hordják a büdös szutykaikat, olajos, iszapolajos talpfákat, minden elképzelhető veszélyes folyadékot

– közölte a tüntetés főszervezője, Zubor András az Egri Ügyekkel, aki nemrég környezetszennyezésért tett feljelentést az ügyben.

 

Közben a napokban a közösségi médiában elterjedt, hogy a régóta tervezett esemény elmaradhat, mivel a rendőrség visszavonná a demonstrációra adott engedélyt, ám hamarosan kiderült, hogy ez csak szóbeszéd. "Ebből szerencsére egy szó sem igaz, a rendőrség kollégáival hétfőn valóban volt egy helyszíni bejárás, ahol a pontosítottuk, hogy hová lehet majd megállnia a tiltakozóknak, hol hagyunk szabad utat a közlekedőknek, hol lehet majd felszólalni a tüntetésen. Ez csupán egy helyszíni egyeztetés, pontosítás volt, a tüntetést természetesen megtarthatjuk az engedélyben foglaltak szerint – nyilatkozta nemrég Zubor a Heolnak.

 

A Reg Kft. közlése szerint a lőrinci pernyehányó az 1940-es évektől hulladéklerakóként üzemelt, ahová a széntüzelésű erőműben keletkező pernyét és salakot, valamint egyéb ipari hulladékot raktak le az 1980-as évek végéig. Az erőmű leállítását követően a terület illegális hulladéklerakóvá vált, ahová a környező üzemek (gumigyár, műanyagüzem, stb.) hulladékai kerültek rendezetlenül és ellenőrizetlenül lerakásra. A felhagyott pernyehányó kiporzása miatt a térség legnagyobb légszennyező forrása volt. A cég 1992 óta végzi a pernyehányó rekultivációs munkálatait.

 

A hulladéklerakó telephely mindössze pár tucat méternyire található a Zagyvától, és néhány kilométernyire Hatvantól.

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló