2024. február 25., Mátyás

Környék ügye

#zöldfül #borsod-abaúj-zemplén megye #lázbérci tájvédelmi körzet #aszály #lázbérci-víztározó

VIDEÓ – Lassan teljesen elfogy a víz a Lázbérci-víztározó dédestapolcsányi oldalából

Kovács Dávid 2022.08.17. 12:28

A régió újabb vizes élőhelye került veszélybe az aszályos időjárás miatt.

 

A csapadékban szegény időjárás, illetve a tartósan elhúzódó aszály miatt méterekkel csökkent a Lázbérci-víztározó vízszintje az elmúlt időszakban.

 

A Sajómente hírportál cikke szerint a tározót tápláló Bán-patak vízhozama jelentősen lecsökkent, medrében éppen csak csörgedezik a víz, így a mesterséges tó dédestapolcsányi oldala már szinte teljesen kiszáradt.

 

Az Upponyi-hegységben, Uppony és Dédestapolcsány között, elterülő Lázbérci-víztározó normális körülmények között Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója, a 77 hektáros vízfelület átlagos mélysége 7,5 méter, míg a legmélyebb pontja 17,3 méter szokott lenni a BNPI oldalán közzétett adatok szerint.

 

Az Y alakú tavat a Bán-patak felduzzasztásával azért hoztak létre, hogy biztosítsa a Sajó-völgyi iparvidék (Ózd és Kazincbarcika) vízszükségletét, valamint ellássa a környező településeket ivóvízzel. A meder kialakítása 1967-ben kezdődött, a tározó feltöltésére pedig 1969-ben került sor.

 

A Sajómente egy videót is közzétett a Lázbérci-víztározó jelenlegi állapotáról:

 

Kiszáradt a Lázbérci-víztároló dédestapolcsányi oldala

Az aszály hatására több métert csökkent, és kiszáradt a Lázbérci-víztároló dédestapolcsányi oldala. A Bán-patak vízhozama jelentősen lecsökkent, éppen csak csordogál.

Közzétette: Sajómente – 2022. augusztus 14., vasárnap

 

A Lázbérci-víztározó közigazgatásilag Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén fekszik, közel Heves megye északkeleti csücskéhez. Vizében többek között pontyok, harcsák, csukák, keszegek, compók és busák is élnek. Területe a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozó, 1975-ben létrehozott Lázbérci Tájvédelmi Körzet része, ahol márciusban például hatalmas erdőtűz pusztított.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló