2024. április 17., Rudolf

Környék ügye

#tűz #bükki nemzeti park #bnpi #lázbérci tájvédelmi körzet

Hiába a többnapos küzdelem, hétfő óta nem tudják megfékezni a tüzet a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben

Kovács Dávid 2022.03.24. 13:01

Ez az Upponyi-hegységben található tájvédelmi körzet legnagyobb erdőtüze.

 

A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével állnak szemben a tűzoltók és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái Borsodbóta, Nekézseny és Sáta környékén – közölte csütörtöki Facebook-posztjában a BNPI.

A tűz terjedését hétfő óta nem sikerül megfékezni.

Az Upponyi-hegységben található és a BNPI alá tartozó Lázbérci Tájvédelmi Körzet területe több mint 3 600 hektár, amiből közel 700 hektár szigorúan védett. "Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére naponta keletkeznek avar- és erdőtüzek Igazgatóságunk működési területén" – számol be a posztban az igazgatóság.

 

A BNPI már egy nappal korábban is felhívta a figyelmet az esetre: akkor egy videót tettek közzé, amely a Sáta és Nekézseny közötti területen készült hétfő délután.

 

Sáta - Nekézseny tűz (Bartha Attila)

🔴 Ismét szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben! 🧑‍🚒 A várható időjárás, a jelentős csapadékhiány, az alacsony holt biomassza nedvességtartalom és a megnövekedett tűzesetszám miatt, indokolt volt már mintegy két héttel ezelőtt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése valamennyi megyére. 🔥 A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma. A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést. 🚭A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei Igazgatóságunk működési területén naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában. Az alábbi felvétel a Sáta és Nekézseny közötti területen készült hétfő délután.

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2022. március 23., szerda

A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma. A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést

– figyelmeztettek akkor.

 

A BNPI az új bejegyzésben egy teljes galériányi szerdán készült, drámai fényképet is közzétett az oldalán. Ezeket Bartha Csaba, a Tarna-Lázbérci Csoport vezetője készítette a térségben. "Kérjük, figyeljenek természeti értékeinkre, óvják azokat!" – írják a fotók kapcsán.

 

A galériát ebben a bejegyzésben lehet megnézni:

 

🔥 A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és kollégáink...

Közzétette: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – 2022. március 24., csütörtök

 

(Indexkép: BNPI / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló