2022. december 5., Vilma

Környék ügye

#fidesz #terpes #választás 2022

Heves megyében is van olyan falu, ahol majdnem mindenki a Fideszre szavazott

Kovács Dávid 2022.04.06. 13:22

Három olyan település is akad az országban, ahol lényegében nem létezett másik párt. És ezek mindegyike a szomszéd megyében van. De azért Heves megye sem panaszkodhat: nekünk is vannak vastagon fideszes falvaink.

 

A kormánypártok minden előzetes várakozást meghaladó győzelmet arattak a vasárnapi választáson, az ellenzéki összefogás pedig szinte csak Budapesten ért el sikereket, vidéken katasztrofális vereséget szenvedett.

 

Nem volt ez másként Heves megyében sem, ahol a Fidesz-KDNP jelöltjei mindhárom választókerületben magabiztos és jelentős győzelmet arattak a többi jelölt felett – az egri körzetet Pajtók Gábor, a gyöngyösit Horváth László, a hatvanit pedig Szabó Zsolt vitte, méghozzá jelentős fölénnyel.

terpes
Terpesen majdnem mindenki a kormánypártokra szavazott (Fotó: Terpes / Wikipédia)

A 444 egy szerdai cikkében arról ír, hogy a választási adatok alapján 39 olyan település van az országban, ahol a választók több mint 90 százaléka a Fidesz jelöltjére szavazott. Ezek többsége az ország szegényebb régióiban található, tizenhárom BAZ megyében, és ebből mindjárt hét –  Fáj, Gadna, Csenyéte, Szakácsi, Rakacaszend, Lak és Selyeb – a kazincbarcikai körzetben.

 

De tudunk még ennél is meredekebbet is állítani: az országban három olyan település is van, ahol minden választó a Fidesz jelöltjeire szavazott, és ezek közül mindegyik Borsodban található: Bódvalenkén, Fájon és Gadnán mindenki a fideszes Riz Gáborra (ózdi választókörzet) és Demeter Zoltánra (kazincbarcikai körzet) szavazott.

 

A legfideszesebb magyar települések közé tartozik a Pétervásárai járásban található Terpes is, ahol a Választás.hu-n közzétett adatok alapján a választásra jogosultak csaknem 73 százaléka szavazott, ami kereken 110 főt jelent, mindössze 41 ember nem élt a választás napján a szavazati jogával.

Még ennél is izgalmasabb, hogy a gyöngyösi választókörzethez tartozó, kb. kétszáz fős faluban a 110 főből 107 szavazott érvényesen, és ebből egészen pontosan 97,2 százalék a kormánypártoknak húzta be az ikszet, ami 104 szavazatot jelent, vagyis tényleg csak néhány ember szavazott máshová.

Még a terpesinél is magasabb volt a részvételi arány a szintén Heves 2-höz tartozó Tarnaleleszen, ahol a választók 74,2 százaléka voksolt vasárnap, és bár viszonylag sok volt az érvénytelen szavazat (17 darab), a választásra jogosultak 82,9 százaléka választotta a kormánypártokat, ami több mint 700 szavazatot jelent.

 

De vannak más erőszen fideszes falvak is Heves megyében, ezek mindegyike a masszívan fideszesnek tartott dél-hevesi régióban terül el: 80 százalék felett végeztek a kormánypártok Átányban, Erken és Kömlőn is. Átányban 87 százalék, azaz közel 500 ember, szavazott az egri körzet fideszes jelöltjére, Pajtók Gáborra, aki Kömlőnek is sokat köszönhet, ahol 82,5 százalék szavazott bizalmat neki.

 

A hatvani körzethez tartozó Erken a választók csupán 53,9 százaléka szavazott, közülük többen is érvénytelenül, ám a választók 84 százaléka a fideszes Szabó Zsoltnak húzta be az ikszet, ami több mint 260 szavazatot jelent. Mint írtuk, Szabó körzetében több nyomozás zajlik, az egyik a képviselő offshore számlája, a másik pedig a manipulált közbeszerzések miatt, az EU csalás elleni hivatala pedig az elcsalt minipiacok ügyében vizsgálódik.

 

(Indexkép: Terpes / Wikipédia)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló