2023. május 31., Angéla Petronella

Környék ügye

#tisza-tó #kilátótorony

FOTÓKON a Tisza-tó legújabb kilátótornya

Barna Benedek 2022.06.20. 13:53

Íme a Küszvágó csér kilátó!

 

Vasárnap átadták a Tisza-tó legújabb vízről megközelíthető kilátóját, ami a Küszvágó csér nevet kapta a közönségszavazáson – számolt be az I Love Tisza-tó Magazin.

kuszvago3

2021 nyarán már átadtak két hasonló tornyot – az egyiket később az év kilátójának választották –, azokhoz hasonlóan a Küszvágó csér kilátót is az egri Békatutaj Egyesület építette, a fenntartása pedig közösségi finanszírozással fog megvalósulni.

kuszvago4

A Csodálatos Magyarország portál cikke szerint az új kilátótt Komáromi Tas építészmérnök tervezte, akinek egyik fő elgondolása az volt, hogy a torony modernsége ellenére a tájba illeszkedjen – könnyed, átlátható szerkezetett álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket –, a másik az időtállóság (a kilátó alapja horganyzott acél, ami 6-7 méterre van a talajban, míg a felépítmény vörösfenyőből készült).

kuszvago1

A Küszvágó csér kilátó a Szilas-foknál található, amely egy fontos átjáró: kapcsolatot tart a Lapos-morotva és a Csapói holt Tisza között.

A kilenc méter magas torony felső szintjéről belátni gyakorlatilag az egész Tisza-tavat, és jó időben még a Mátra csúcsai is látszanak.

Mint azt a Csodálatos Magyarorság cikke megjegyzi, a kilátó a vízitúrázók számára kifejezetten jól jön, mivel a Tisza-tó belső részein rendkívül kevés a kikötésre alkalmas terület.

kuszvago2

A torony egy védett madárfajról kapta a nevét, amely egyébként közvetlenül az építmény környezetében is fellelhető. Alább megtekinthető a küszvágó csérről egy rövid fotóösszeállítás, aki pedig kíváncsi az állatra, A Tisza-tó élővilága oldalon illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvashat róla.

 

 

(Képek forrása: Aktív Magyarország / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló