2024. június 19., Gyárfás

Környék ügye

#tisza-tó #kilátótorony

A Tisza-tó vizéből kimagasodó torony lett az ország kedvenc kilátója

Barna Benedek 2021.10.26. 16:22

A különleges, csak vízen megközelíthető Bölömbika kilátótorony nyerte az Év Kilátójára szavazást.

 

Az Aktív Magyarország a tavalyi évhez hasonlóan idén is meghirdette az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatokat, melyekre a nagyközönség küldhette be kedvenceit. Ezek közül a döntős mezőnybe csak jó állapotú, rendezett környezetű célpontok kerülhettek be, melyek izgalmas turistautak vagy vízi turisztikai útvonalak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak ezeken a helyeken. A több tucat beküldött kilátó és szálláshely közül szakmai szűri választotta ki a 10-10 legjobbat, amelyek közé Heves megyei helyszínek is kerültek: a Bölömbika kilátó (Tisza-tó, Újlőrincfalva közelében), a Sástó kilátó (Mátrafüred) és a  Szalajka-ház (Gyöngyössolymos).

 

Tíz kilátóra és tíz turistaházra lehetett tehát voksolni, a közönségszavazás eredményét pedig kedden tették közzé az Aktív Magyarország oldalán:

a Bölömbika-kilátó és a Szelcepuszta turistaszálló lettek az év kedvencei.

 

A Tisza-tó fölött őrködő Bölömbika-kilátó 3368 szavazattal lett az Év Kilátója. Az idén átadott építmény különlegessége, hogy csak vízi úton lehet megközelíteni, amihez csónakba, kajakba, kenuba kell szállni vagy SUP-ra kell pattanni. Kikötés után egyből egy lépcsősor vezet a magasba, ahonnan bele lehet feledkezni a tó kevésbé forgalmas, de annál izgalmasabb panorámájába.

 

 

Az Év Turistaháza címet a Borsod megyében, a Országos Kéktúra útvonalán fekvő Szelcepuszta turistaszálló 1139 szavazattal nyerte el. Nem csoda, hogy népszerű, hiszen a minden irányban több mint hat kilométernyi erdővel körülvett szálláshelyen csak a madárének és a fák susogása töri meg a csendet az Aggteleki-karszt erdeiben. A turistaház, amely egyben erdei iskolai bázishelyként is működik, egyedülálló geológiai képződmények és cseppkőbarlangok ölelésében fekszik, a rendkívül gazdag flóra és fauna pedig a természet olyan kincsestárai, melyek garantálják a különleges élményeket. Ebbe a környezetbe épült a turistaszálló, ahol bárki kipihenheti a hétköznapok zúgását.

 

(Indexkép forrása: Aktív Magyarország / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló