2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#tisza-tó #poroszló #kilátó

Mostantól fogadják a vízről érkező látogatókat a Tisza-tó legkülönlegesebb kilátói – FOTÓK

Barna Benedek 2021.06.12. 17:00

Megnyitott a két új torony, amelyeket csak csónakból lehet megközelíteni.

Portálunk is beszámolt róla tavaly, hogy két, egységesen kilenc méter magas, kizárólag vízen megközelíthető kilátót kap a Tisza-tó. Az egyik a Ravasz-háton, míg a másik a Csapói Holt-Tiszán található, és mostantól fogadják a látogatókat, ugyanis szombaton átadták a tornyokat.

Az egyesületünkkel rendszeresen szervezünk vízitúrákat a Tisza-tavon és szomorúan konstatáltuk, hogy nincs elegendő kilátó a tónál, hiszen a régieket le kellett bontani a rossz állapotuk miatt, emellett az elmúlt években újak nem épültek a vízen. A Tisza-tó csodálatos panorámáját érdemes madártávlatból is megfigyelni, ezért a helyi, vízről megközelíthető kilátóhiányt szeretnénk ezzel pótolni, nem beszélve arról, hogy vízitúra-vezetőként nagyon jól tudjuk, mennyire jól esik egy hosszú út után a csónakban elgémberedett végtagjainkat megmozgatni

– fogalmazott az átadáson a Békatutaj Egyesület vezetője, Hajdú Dániel az I Love Tisza-tó Magazin beszámolója szerint.

 

A Csapói Holt-Tiszán megépült kilátó környékén korábban már állt egy kilátó, így a Tisza-tónál régóta vízitúrázók szinte pontosan tudni fogják a helyét. Kikötni egy stégen lehet majd és a nádason keresztül, távol a fáktól egy pallóúton lehet bejutni a kilátóra, ahonnan a Poroszlói-medencét, illetve a Csapói Holt-Tiszát lehet belátni. A madarászok számára ismét közkedvelt hellyé válhat, hiszen korábban is madármegfigyelő torony állt itt.

 

A Ravasz-hátnál épült kilátót Újlőrincfalva környékéről lehet megközelíteni. Ez egy hínárral benőtt, kevésbé forgalmas, ám annál csodálatosabb helyen áll. Ennek az a különlegessége, hogy csak vízről lehet megközelíteni. Ehhez a kilátó alatt lehet kikötni, és egyből az első lépcsőfokra lépve felmenni a tetejéig, ahonnan a Kis-Tiszát, a Poroszlói- és a Sarudi-medencét lehet szemügyre venni.

 

A Békatutaj Egyesület helyi turisztikai szolgáltatókkal kötött együttműködési megállapodást, akik gondját fogják viselni a kilátóknak.

 

 

(Indexkép forrása: I Love Tisza-tó / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló