2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#miskolc #borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #erdőtűz #jávorkút

Bükki erdőtűz: előkészítik a kár felszámolását

Barna Benedek 2022.07.08. 12:13

Az erdőgazdaság jelezte, hogy a teljes folyamat elég hosszú lesz.

 

Az Északerdő Zrt. szakszemélyzete megkezdte az előkészületeket annak a kárnak a felszámolására, amelyet a Miskolc külterületén, Jávorkút közelében pusztító erdőtűz okozott – tájékoztatott közösségi oldalán az erdőgazdaság.

 

Ahogy az Egri Ügyek is megírta, múlt pénteken délutántól szombat hajnalig legalább 65 hektár erdő égett le a helyszínen, a lángok helyenként a 10-15 méteres magasságot is elérték. A Bükki Nemzeti Park tájékoztatása szerint a tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek néhány éve őshonos bükkel felújított területei, de fenyvesek, valamint a töbrök rétjeinek egy része is.

bükki erdőtűz északerdő

A kárfelszámolás kapcsán az Egererdő közleményében úgy fogalmazott: a szükséges hatósági engedélyek birtokában cél az élőhelyek helyreállítása, elegyes – azaz több, őshonos fafajból álló –, változatos erdők újbóli kialakítása nemcsak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is.

 

"A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata. Ez a károsodott faanyag kitermelését és elszállítását, a természetes úton megújulásra képes fiatal csemeték tőrevágását, valamint a  termőhely adottságaihoz igazodó talajelőkészítést és erdősítést, azaz csemeteültetést jelent a gyakorlatban" – tájékoztatott Mihók István, az erdőgazdaság erdészeti vezérigazgató-helyettese.

 

A közleményben jelezték azt is, hogy a munkák elvégzése, az erdők megújítása hosszú folyamat.

Évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat, de az élet nem áll meg, az erdő megújul.

– írták.

Hangsúlyozták azt is, hogy az aszály tovább tombol, ezért erdőterületen tüzet gyújtani továbbra is tilos. A további tűzesetek megelőzése érdekében az Északerdő dolgozói fokozottan ellenőrzik az életbe lépett tűzgyújtási tilalom betartását, amely a kiépített tűzrakóhelyekre is vonatkozik. Az erdőgazdaság emellett arra kérte a dohányzókat, hogy fokozott figyelemmel oltsák el a cigarettacsikket, s lehetőleg zárható hamutartót használjanak. Azt kérték továábbá, hogy aki füstöt, tüzet észlelnek erdőterületen ebben a veszélyeztetett időszakban, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. A természetjárókat pedig arra figyelmeztették, hogy a károsodott faegyedek kiszámíthatatlan veszélyforrást jelentenek, a lábon álló odvas fák, égett facsonkok baleset- és életveszélyesek lehetnek.

(Kép forrása: Északerdő / Facebook)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló