2024. július 14., Örs Stella

Környék ügye

#tűz #bükk #bükki nemzeti park #erdőtűz #jávorkút

Védett, ritka növények is hamuvá váltak a bükki erdőtűzben

Kovács Dávid 2022.07.03. 18:45

A természeti károk felmérése folyamatosan zajlik. Egyelőre csak annyit tudunk: várhatóan jelentős.

 

A természeti kár várhatóan jelentős, felmérése folyamatosan zajlik – közölte a bükki Jávorkút közelében pusztító erdőtűz kapcsán kiadott tájékoztatójában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amelynek szakemberei az oltás idején és a lángok megfékezése után is a helyszínen voltak.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, péntek délutántól szombat hajnalig legalább 65 hektár erdő égett le a helyszínen, a helyenként 10-15 méteres magasságot is elérő lángokat a tűzoltók éjszaka is oltották, a tüzet éjjel egy körül sikerült megállítani – ezt az éjszakai záporok is nagyban segítették.

 

bükk-tűz-agria tv
A bükki erdőtűz helyszíne az oltás után (Fotó: Agria Tv)

 

A BNPI tájékoztatója szerint az érintett helyszín a Natura 2000 hálózat része is egyben, a Bükk-fennsík és a Lök-völgy kiemelt jelentőségű természet-megőrzési terület, a Bükk hegység és peremterületei különleges madárvédelmi terület részét képezik.

"A tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek néhány éve őshonos bükkel felújított területei, de fenyvesek, valamint a töbrök rétjeinek egy része is" – írják. Ezen felül a fokozottan védett tűzliliom, a hazánkban csak itt előforduló északi sárkányfű és a védett pávafarkú salamonpecsét állományai is érintettek.

Felhívják a figyelmet: a területen előfordulnak a ritka bükki szerecsenboglárka és a szürkés hangyaboglárka állományai (mindkét fajnak most van a szaporodási időszaka), de részben érintett a védett szép hegyisáska is.

 

"A gyepekben élő egyenesszárnyúak (sáskák, szöcskék) is csak bizonyos távolságon belül képesek elmenekülni a tűz elől, de élőhelyeik elvesztése a túlélők szaporodási esélyeit is minimalizálja.

A röpképtelen fajok (például pókok) menekülésére csak nagyon kis távolságon belül lehet eredményes. Mivel a szárazság miatt a tűz gyakorlatilag a csupasz talajfelszínig mindent leégetett, így a talajfelszín közelében sem volt sok esély a túlélésre.

A terület gerinctelen állatvilágának regenerációja az elkövetkező években jórészt a szomszédos területekről való betelepüléssel lehetséges" – írják a BNPI oldalán elérhető szövegben.

 

Ahogy korábban írtuk, a tüzet a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók oltották. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyelőre nem tudta megmondani, mi lehetett a tűz oka.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló