Újabb két desszert kapta meg a Hevesi ízlelő minősítést
Két újabb különleges desszerttel bővült a Hevesi ízlelő minősített tájételek köre, miután a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátó Mesterek Klubjának szakmai zsűrije értékelte a beérkezett pályázatokat. A minősítés célja, hogy kiemelkedő, helyi alapanyagokra épülő fogásokkal gazdagítsa Heves vármegye gasztronómiai kínálatát.
A díjazott desszertek:
LUMEN Étterem – „Kedvesem – a ropogós krémes csoda”
A Hadnagy utcai étterem desszertje már megjelenésében is formabontó. A szilvamousse és a mézes diós-mogyorós grillázs találkozása a kecskesajt morzsával és a kakukkfűvel párolt szilvaszemekkel egy igazán emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt.
Manooka Kávézó – „Kedvesem – Szépasszony Titka”
A Bajcsy-Zsilinszky úti kávézó alkotása diós piskótából, fűszeres borkrémből és borban áztatott mazsolából áll, tetején roppanós diós koronggal és pirított tökmaggal. A desszert az egri borvidék hangulatát idézi: illatos, gazdag és elegáns.
A minősítést Nagy Zoltán, a Vendéglátó Mesterek Klubjának elnöke, Török Zsuzsanna, cukrászmester, a Cukrász Tagozat elnöke, valamint Malácsik Tibor, pincér mester, sommelier és igazgatóhelyettes végezték.
Gratulálunk a desszertek alkotóinak!
A szervezők továbbra is várják az ételpályázatokat a Hevesi Ízlelő programra a vármegye vendéglátóhelyeitől. A cél, hogy minél több vendéglátóhely tudjon bekapcsolódni a Hevesi Ízlelő programba és erősítse a térség gasztronómiai identitását.
Pályázati kiírás és elektronikus jelentkezési lehetőség elérhető a kamara honlapján.
Az újonnan csatlakozókkal együtt az alábbi helyeken kóstolhatunk Hevesi ízlelő – Minősített tájételt:
• Manooka Kávézó (Eger):
o Kedvesem – Szépasszony titka: diós piskóta fűszeres borkrémmel és borban áztatott mazsolával, a tetején roppansó diós koronggal és pirított tökmaggal díszítve
• Lumen Étterem (Eger):
o Kedvesem – a ropogós krémes csoda: szilvamousse, kakukkfüves szilvasszemekkel és kecskesajt morzsával, grillázzsal
• Fázis Koszt&Kávé (Eger):
o Heves víz – Pisztráng gravlax, Tormás-paszternákkrém, zöldalma–Egri Csillag redukció, vargányasaláta
o Vadromantika – Szarvasgerinc, Káposztás krokett, borókás–Bikavéres jus, fondant burgonya, citrusos répakrém, szeder
o Kedvesem – Kapros túrómousse, mézes szilva, sült dió, Egri Csillagban marinált mazsola, mézes zserbólap
• Gasthaus Étterem és Panzió (Szilvásvárad)
o Szalajka-völgyi pisztráng szivárványos pikkellyel – Szilvásváradi pisztrángfilé, szegfűgomba, színes répa
o A bükki csodaszarvas – Szarvasgerinc, újburgonya, káposzta, vargánya
o Mille-Feuille a „Kedvesem”
• Macok Bisztró (Eger)
o Szarvasgerinc, édesburgonya, cékla, áfonya, gomba
• Trakta by Nomád (Noszvaj)
o Barátaink és a szarvas – Brézingelt szarvaslapocka pirított nudlival, ribizlivel savanyított káposzta, cékla jus
o Kedvesem – Mandula ropogós, joghurt mousse áfonyával glazírozva
• HBH Bajor Sörház (Eger)
o Egészben sült pisztráng szarvas-gombás zelleres burgonyapüré, zöldalma, torma-habbal
o Szarvascomb, lilakáposzta krémmel burgonyafelfújttal, pirított vargánya gombával
A program célja, hogy minél több Heves vármegyei étterem csatlakozzon a programhoz és kínáljon az étlapján „Hevesi ízlelő- Minősített tájételt”, melynek köszönhetően élénkülhet megyénkben a gasztroturizmus, és színesedhetnek a helyi élelmiszeripari beszállítói láncok.
A Hevesi ízlelő minősített tájételek 2025-ben meghatározott alapanyagai
• a szarvas,
• a pisztráng
• és egy tányérdesszert,
Ezek elkészítéséhez az alábbi meghatározott öt alapanyagot kell felhasználni:
A pisztránghoz felhasználandó további 5 alapanyag:
• gomba
• torma
• gyökérzöldségek
• almafélék
• Egri Csillag bor, vagy a tájegységre jellemző fehérbor
A szarvashoz felhasználandó további 5 alapanyag:
• gomba és/vagy erdei gyümölcsök
• burgonya
• káposzta
• gyökérzöldségek
• Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző vörösbor
Hevesi ízlelő édes fogása egy tányérdesszert, amelynek 5 alkotóeleme:
• gyümölcsök: szilva / dió / szőlő / almafélék / erdei gyümölcs (minimum 1 gyümölcs)
• tojás
• tejtermék
• méz
• Egri Csillag vagy Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző bor
• opcionális: szezonális gyümölcs és zöldfűszerek
Forrás: hkik.hu
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, kövessen bennünket az EGRI ÜGYEK Google Hírek oldalán!