Skip to main content
2025. november 08., Szombat, Zsombor névnap

2025. szept. 22. Hétfő, 13:47 | Bakos Balázs | Gasztro
Címkék: hevesi izlelő

Újabb két desszert kapta meg a Hevesi ízlelő minősítést

Két újabb különleges desszerttel bővült a Hevesi ízlelő minősített tájételek köre, miután a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátó Mesterek Klubjának szakmai zsűrije értékelte a beérkezett pályázatokat. A minősítés célja, hogy kiemelkedő, helyi alapanyagokra épülő fogásokkal gazdagítsa Heves vármegye gasztronómiai kínálatát.

A díjazott desszertek:

LUMEN Étterem – „Kedvesem – a ropogós krémes csoda”

A Hadnagy utcai étterem desszertje már megjelenésében is formabontó. A szilvamousse és a mézes diós-mogyorós grillázs találkozása a kecskesajt morzsával és a kakukkfűvel párolt szilvaszemekkel egy igazán emlékezetes gasztronómiai élményt nyújt.

Manooka Kávézó – „Kedvesem – Szépasszony Titka”

A Bajcsy-Zsilinszky úti kávézó alkotása diós piskótából, fűszeres borkrémből és borban áztatott mazsolából áll, tetején roppanós diós koronggal és pirított tökmaggal. A desszert az egri borvidék hangulatát idézi: illatos, gazdag és elegáns.

A minősítést Nagy Zoltán, a Vendéglátó Mesterek Klubjának elnöke, Török Zsuzsanna, cukrászmester, a Cukrász Tagozat elnöke, valamint Malácsik Tibor, pincér mester, sommelier és igazgatóhelyettes végezték.

Gratulálunk a desszertek alkotóinak!

A szervezők továbbra is várják az ételpályázatokat a Hevesi Ízlelő programra a vármegye vendéglátóhelyeitől. A cél, hogy minél több vendéglátóhely tudjon bekapcsolódni a Hevesi Ízlelő programba és erősítse a térség gasztronómiai identitását.

Pályázati kiírás és elektronikus jelentkezési lehetőség elérhető a kamara honlapján.

Az újonnan csatlakozókkal együtt az alábbi helyeken kóstolhatunk Hevesi ízlelő – Minősített tájételt:

• Manooka Kávézó (Eger):
o Kedvesem – Szépasszony titka: diós piskóta fűszeres borkrémmel és borban áztatott mazsolával, a tetején roppansó diós koronggal és pirított tökmaggal díszítve

• Lumen Étterem (Eger):
o Kedvesem – a ropogós krémes csoda: szilvamousse, kakukkfüves szilvasszemekkel és kecskesajt morzsával, grillázzsal

• Fázis Koszt&Kávé (Eger):
o Heves víz – Pisztráng gravlax, Tormás-paszternákkrém, zöldalma–Egri Csillag redukció, vargányasaláta
o Vadromantika  – Szarvasgerinc, Káposztás krokett, borókás–Bikavéres jus, fondant burgonya, citrusos répakrém, szeder
o Kedvesem – Kapros túrómousse, mézes szilva, sült dió, Egri Csillagban marinált mazsola, mézes zserbólap

• Gasthaus Étterem és Panzió (Szilvásvárad)
o Szalajka-völgyi pisztráng szivárványos pikkellyel – Szilvásváradi pisztrángfilé, szegfűgomba, színes répa
o A bükki csodaszarvas – Szarvasgerinc, újburgonya, káposzta, vargánya
o Mille-Feuille a „Kedvesem”

Macok Bisztró (Eger)
o Szarvasgerinc, édesburgonya, cékla, áfonya, gomba

• Trakta by Nomád (Noszvaj)
o Barátaink és a szarvas – Brézingelt szarvaslapocka pirított nudlival, ribizlivel savanyított káposzta, cékla jus
o Kedvesem – Mandula ropogós, joghurt mousse áfonyával glazírozva

• HBH Bajor Sörház (Eger)
o Egészben sült pisztráng szarvas-gombás zelleres burgonyapüré, zöldalma, torma-habbal
o Szarvascomb, lilakáposzta krémmel burgonyafelfújttal, pirított vargánya gombával

A program célja, hogy minél több Heves vármegyei étterem csatlakozzon a programhoz és kínáljon az étlapján „Hevesi ízlelő- Minősített tájételt”, melynek köszönhetően élénkülhet megyénkben a gasztroturizmus, és színesedhetnek a helyi élelmiszeripari beszállítói láncok.

A Hevesi ízlelő minősített tájételek 2025-ben meghatározott alapanyagai
• a szarvas,
• a pisztráng
• és egy tányérdesszert,

Ezek elkészítéséhez az alábbi meghatározott öt alapanyagot kell felhasználni:

A pisztránghoz felhasználandó további 5 alapanyag:
• gomba
• torma
• gyökérzöldségek
• almafélék
• Egri Csillag bor, vagy a tájegységre jellemző fehérbor

A szarvashoz felhasználandó további 5 alapanyag:
• gomba és/vagy erdei gyümölcsök
• burgonya
• káposzta
• gyökérzöldségek
• Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző vörösbor

Hevesi ízlelő édes fogása egy tányérdesszert, amelynek 5 alkotóeleme:
• gyümölcsök: szilva / dió / szőlő / almafélék / erdei gyümölcs (minimum 1 gyümölcs)
• tojás
• tejtermék
• méz
• Egri Csillag vagy Egri Bikavér bor, vagy a tájegységre jellemző bor
• opcionális: szezonális gyümölcs és zöldfűszerek

Forrás: hkik.hu

 

Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, kövessen bennünket az EGRI ÜGYEK Google Hírek oldalán!