2024. június 24., Iván

Eger ügye

#egerplusz #Senator ház #eger #varnus xavér

Varnus Xavér érzelmes kommentben búcsúzott a Senator-ház jelenlegi üzemeltetőitől

Kovács Dávid 2022.08.15. 12:32

"A Ti kis csodabirodalmatok volt legkedvesebb magyarhoni búvóhelyem az elmúlt évtizedekben" – írta az orgonaművész.

 

Most, hogy Ti is elbújtok, mondjátok: én hová bújhatnék, ha arrra visz a sorsom? Nincs ez így jól, hogy az Ördög vigye el!

– írta Varnus Xavér orgonaművész egy facebookos kommentben, amelyet az Eger Hírek cikke alatt helyezett el nem sokkal azután, hogy kiderült, új fejezet kezdődhet az egri Senator-ház történetében, a jelenlegi üzemeltető ugyanis felmondaná a bérleti szerződését.

 

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, a takaros épületben jelenleg éttermet és hotelt üzemeltető vállalkozó azzal a kéréssel fordult az egri önkormányzathoz, hogy járuljanak hozzá az érvényben lévő bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez. A felmondás indokai között megromlott egészségi állapot, túlzottan magas bérleti díj, megnövekedett beszerzési és energiaárak miatti veszteséges működés, valamint a háború miatti bizonytalanság szerepelt.

 

A Kanadában élő – ám időről időre Magyarországon, illetve Egerben is felbukkanó –,  58 éves orgonaművész egész pontosan úgy fogalmazott a jelenlegi üzemeltetőknek címzett (magyar idő szerint a hétfő hajnali órákban publikált) soraiban:

Drága Csöpi, drága Bandi,

a Ti kis csodabirodalmatok volt legkedvesebb magyarhoni búvóhelyem az elmúlt évtizedekben, ha hazámban jártam. A boltíves szobák, a fehér bútorok, a félig zárt spaletta, amelyen keresztül meseszerűnek tûnt éjjelenként a toronyórák harangja és a diszkrét kandúrok nyávogása, s amely reggelenként megszűrve engedte a csíkosan árnyékos szobákba a teraszok vendégseregének vidám lármáját. Az egész olyasfajta derengés volt, mintha csak Koltai Lajos világította volna be az egész világot - de Egert mindenképpen - egy Szabó István filmhez. Nem is volt kétséges, hogy Krúdy úr már évtizedekkel korábban elszökött a benzingőzben örjöngő Budapestről, és ott bujkált ő is az egri vár alatt, valamely zöldajtós toronyszobátokban.

Ám hozzátette: mindehhez a Senatort üzemeltető Cseh házaspár is kellett. "A Ti barátságotok, figyelmességetek, aggódásotok" – húzta alá.

 

Cseh Andrásné a hírrel kapcsolatban úgy fogalmazott: nehéz volt meghozni a döntést, de tudomásul kell venni, hogy mindennek vége van egyszer. "A Senator-ház volt az elmúlt harminc esztendőben az életünk. Szívünket, lelkünket beleadtuk, s azt reméljük, hogy aki átveszi majd az üzemeltetést, ugyanilyen szeretettel tartja életben amit felépítettünk. Mindenben segíteni fogjuk" – tette hozzá.

 

A házaspár kérelmét a Városgazdálkodási Bizottság kedden tárgyalja.

 

(Címlapkép: Hotel Senator Ház Eger / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló