2024. február 25., Mátyás

Eger ügye

#Senator ház #eger #bérleti szerződés

Felmondja bérleti szerződését az egri Senator-ház üzemeltetője

Barna Benedek 2022.08.13. 11:00

Az erről szóló kérelmét a napokban fogja tárgyalni a Városgazdálkodási Bizottság.

 

A Senator-házban jelenleg éttermet és hotelt üzemeltető vállalkozó azzal a kéréssel fordult az egri önkormányzathoz, hogy járuljanak hozzá az érvényben lévő bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetéséhez 2022. augusztus 31. nappal – szúrta ki az Egri Napok Blog.

 

A felmondás indokai között megromlott egészségi állapot, túlzottan magas bérleti díj, megnövekedett beszerzési és energiaárak miatti veszteséges működés, valamint a háború miatti bizonytalanság szerepelt. A kérelmet a Városgazdálkodási Bizottság fogja tárgyalni augusztus 16-i, azaz jövő keddi ülésén (a teljes anyag IDE KATTINTVA letölthető, átolvasható).

senator
Kép forrása: TV Eger / YouTube

Az egrinapok.hu felidézi, hogy még 2020-ban felvetődött az önkormányzatnál a Senator-ház értékesítése is, de az elképzelés – amiből végül nem is lett semmi – komolyabb közfelháborodást okozott a városban, ami nem meglepő, tekintve a műemléki épület embelmatikusságát és hogy városképileg is az egsik legfontosabb Egerben. A portál idézi az Egri Értéktár Bizottsága 2019.04.17-i ülésének előterjesztését, amelyben az állt:

A Hotel Senator-Ház épületének patinás múltja mellett szellemiségével őrzi a város lelkületét, belső hangulatával, régi bútoraival, berendezéseivel, a XVIII.-XIX. század tárgyi emlékeivel szinte már múzeumnak számít, melyeket a Senator-Házban bemutatkozó művészek felajánlott alkotásai, az elmúlt száz év Egert ábrázoló és egri vonatkozású térképei egészítenek ki. A Hotel Senátor-Ház nemzetközileg is elismert szállodává vált minden igényt kielégítő hangulatos szobáival, boltíves termeivel, nyáron hangulatos teraszával, nemzetközi és hazai ízeivel vált az egri vendéglátás kuriózumává és Eger képzőművészeinek kedvelt helyévé."

A blog cikke szerint a jelenlegi bérlőcserével elvileg nem sérül majd a profil, az üzlethelyiségre vonatkozó új bérleti jogviszony létrejöttének feltétele ugyanis a jelenlegi szálláshely-étterem funkció folytatása lenne. Ha a Bizottság úgy dönt, akkor a következő bérlőnek a házban kiállított antik berendezési tárgyakat, műtárgyakat, valamint az étterem működéséhez szükséges eszközöket, illetve az üzleti know-how értékét is meg kellene vásárolnia (előbbiek értéke mintegy 18.189.000 forint, utóbbié pedig 8.811.000 forint).

 

Frissítés: a heol.hu a hír kapcsán megkereste a Senatort üzemeltető Cseh házaspárt. Cseh Andrásné a portálnak úgy nyilatkozott, nehéz volt meghozni a döntést, de tudomásul kell venni, hogy mindennek vége van egyszer. "A Senator-ház volt az elmúlt harminc esztendőben az életünk. Szívünket, lelkünket beleadtuk, s azt reméljük, hogy aki átveszi majd az üzemeltetést, ugyanilyen szeretettel tartja életben amit felépítettünk. Mindenben segíteni fogjuk" – tette hozzá.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló