2022. január 19., Sára Marió

Eger ügye

#olimpia #tokió #valter attila

Tokió 2020 - Az egri Valter Attila eredmény nélkül zárta a mezőnyversenyt

Nagy Donát 2021.07.24. 15:33

Az egyetemista hivatalosan nem fejezte be a tokiói olimpia országúti kerékpáros mezőnyversenyét, melyben az aranyérmet az ecuadori Richard Carapaz szerezte meg.

A 234 kilométeres távon három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők - ez a sportág sajátosságaiból adódó kiváltság a zárt kapuk mögött zajló olimpián idén különlegességnek számít, írja az MTI

D__AS20210719007
Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

Nyolcfős szökevénycsoportot engedett el 19 percre a nyugodt tempóban kezdő mezőny, az üldözést a táv felében a címvédő belga Greg van Avermaet vezette honfitársáért, Wout van Aertért dolgozva.

 

A nagy meleg, magas páratartalom, a Fudzsi mászása és az olaszok, belgák, szlovénok által diktált magas tempó rostálta a mezőnyt, amely a záró ötven kilométerre utolérte a szökevényeket. Valter ekkortájt szakadt le a főmezőnyről, és bár áttekert a célvonalon, az ötkarikás játékok oldala szerint nem fejezte be a versenyt, amelyben 82 kerékpáros ért célba hivatalosan.

 

A 10,1 százalék átlagmeredekségű és 6,8 kilométer hosszú Mikuni-hágón, az utolsó komoly kihíváson az előzetesen a legnagyobb esélyesnek tartott, friss kétszeres Tour de France-győztes Tadej Pogacar 37,5 kilométerrel a cél előtt megindulásával szétrobbantotta az élcsoportot. A hegytetőn heten buktak át együtt, a lejtmenet végére azonban mintegy tucatnyian értek össze. A folyamatos akciózásokból végül az amerikai Brandon McNulty és Richard Carapaz kettősének támadása bizonyult döntőnek: a 2019-ben Giro d'Italia győztes, a múlt vasárnap zárult Tour de France-on harmadik ecuadori bringás indult jó ütemben közülük hat kilométerrel a cél előtt. Carapazt nem is tudták befogni az üldözők, akik így a második helyért sprintelhettek. Ezt végül van Aert, míg a harmadikat Pogacar szerezte meg.

 

Carapaz Ecuador második olimpiai aranyérmét nyerte.

 

Eredmény, országúti kerékpár:

férfi mezőnyverseny (234 km), olimpiai bajnok:
---------------------------------------------

Richard Carapaz (Ecuador) 6:05:26 óra
2. Wout van Aert (Belgium) 1:07 perc hátrány
3. Tadej Pogacar (Szlovénia) azonos idővel
...Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a versenyt

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló