2022. augusztus 8., László

Eger ügye

Nem volt meg a szükséges végzettsége, úgy nevezték ki Habisék az egri vár igazgatóját

EÜ/Magyar Hang 2019.11.30. 00:00

Még tavaly üldözte el Berecz Mátyást (aki azóta önkormányzati képviselő) a Fidesz a Dobó István Vármúzeum éléről. Igazán "sokoldalú" kádert találtak helyette.

 

A törvényben és a pályázatban előírt, a múzeum igazgatásához szükséges szakirányú végzettsége és az ennek helyettesítésére alkalmas jogász vagy közgazdászdiplomája sincs az iratok szerint az egri Dobó István Vármúzeumot igazgató Ringert Csabának - írta a Magyar Hang. A hetilap mindössze néhány hetes szakmai gyakorlat nyomát találta azokban a dokumentumokban, amelyeket a város önkormányzatától szerzett meg az Egri Törvényszék jogerős ítélete nyomán. A még Habis László fideszes polgármester vezette egri önkormányzat ellen azért indított pert a lap, mert közérdekűadat-igénylésükre megtagadták Ringert pályázatának és az iskolai végzettségeit is igazoló iratok kiadását.

 

Ringert Csabát tavaly november végén nevezte ki Eger akkor még fideszes többségű közgyűlése az ország leglátogatottabb múzeuma élére. Elődje, Berecz Mátyás 2018 szeptemberében – négy hónappal megbízatásának lejárta előtt – politikai nyomásra lemondott. A kiírt pályázatra egyetlen szakmabeli sem jelentkezett. Ennek alighanem oka az is, hogy a helyi Fidesz befolyása alá vonta az intézményt, Bereczet pedig lényegében ellehetetlenítették.

 

Az ügyről az Egri Ügyek is beszámolt: Berecz Mátyás közös megegyezéssel távozott posztjáról, ám sajtóhírek szerint azonban valójában Nyitrai Zsolt, a Fidesz egri "helytartója", országgyűlési képviselője ostromolta és vette be jelképesen a Vármúzeumot Berecz elmozdításával. A drága műtárgyakat szenvedélyesen gyűjtő Nyitrai Zsolt jó ideje szeretett volna nagyobb befolyáshoz jutni a Várban. A méltatlan eljárás kapcsán az akkor még a városi ellenzékben politizáló Egységben a Városért is felemelte szavát.

 

Az egyetlen pályázó a múzeum élére akkor Ringert Csaba volt, akit 2018 nyarán tanácsadónak neveztek ki a korábbi múzeumigazgató mellé. Az új igazgató az önéletrajza szerint a pályázata beadásakor releváns szakmai tapasztalatként csupán ezt a négy hónapos tanácsadói megbízást tudta felmutatni. Előtte az oktatásban dolgozott. Igazgatóhelyettese volt az egri Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolájának, vezette az egyik egri szakképző központot, szakmai, pedagógiai előmenetelét pedig szemmel láthatóan fontosnak tartotta.

 

 

Informatika- és médiatanár szakos végzettsége mellett az egyetem neveléstudományi doktori iskolájában is tanulmányokat folytat. Több továbbképzésen is részt vett, még egy 30 órás, az 1956-hoz forradalom kutatásairól szóló képzésről is csatolt iratot. Ezeken kívül számos európai uniós projekt lebonyolításán dolgozott, mérlegképes könyvelői végzettsége is van.

 

Ezen kívül a kiírásban számos olyan kiskapura is bukkant a lap, amelyeken még éppen átcsúszhatott Ringert pályázata. Az ötéves szakmai gyakorlatnál például nem ragaszkodtak a múzeumi munkához, a jelentkező végzettségének megfelelő tapasztalatot is elfogadták. A „kiemelkedő szakmai tudományos tevékenység” feltételnél is beérték a szakmai – tehát a végzettségnek megfelelő – tevékenységgel is.

 

Ezek fényében nem alaptalan a kérdés, melyik végzettségét fogadta el a bírálóbizottság és az akkori fideszes többségű közgyűlés a törvényben előírt szakirányú – vagy az ezt kiváltani hivatott jogi vagy közgazdasági – végzettségként. Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szerepe formális a kinevezésben – jóvá kell hagynia a közgyűlési döntést –, semmiféle kifogása nem akadt Ringert szakmai alkalmasságát illetően.

 

(A képen Ringert Csaba, forrás TV Eger)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló