2021. június 20., Rafael

Eger ügye

#eger #oroján sándor #kompenzáció #működési támogatás

Nagy mozgásteret ad a kompenzáció Egernek? Kirobbant a számháború a Fidesz és a polgármester között

Keller Richárd 2021.05.11. 14:08

Oroján Sándor szerint 1,6 milliárd áll az önkormányzat rendelkezésére, Mirkóczki Ádám szerint 1,5 milliárdos hiány.

Nagy vihart kavartak Oroján Sándor kijelentései, melyek kedden hangzottak el az Egri Polgárok Házában tartott sajtótájékoztatón.

 

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hírportálunk költségvetéssel kapcsolatos kérdésére azt válaszolta ugyanis, hogy a kormány Egernek szánt 825 millió forint összegű kompenzációs támogatásával, illetve a város mintegy 800 millió forintos tartalékával, csaknem 1,6 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat az egri önkormányzat. Hozzátette: a kompenzációs összeggel ráadásul Eger győztese lett az ügynek, és a legjobban járt a megyei jogú városok közül.

 

Oroján szerint "piros pont jár" Mirkóczki Ádámnak, amiért az egri polgármester úgy nyilatkozott: nincs oka panaszra a városvezetésnek a kompenzációval kapcsolatban. Hozzátette: az már szerinte szégyen, hogy senkivel sem egyeztett annak elköltéséről Mirkóczki, ráadásul Oroján szerint jelentős összegeket vett el a polgármester a kultúrától, a sporttól és Eger legfontosabb szektoraitól, a turizmustól és a vendéglátástól.

A Fidesz-KDNP frakciója szeretné, ha a város legalább annyit költene a turizmus élénkítésére, mint az elmúlt években, minimum 60 millió forintos nagyságrendben

– hangsúlyozta Oroján.

A fideszes frakcióvezető "légből kapott blöffként" jellemezte a polgármester által másfél milliárdosra becsült önkormányzati költségvetési hiányt. A Fidesz-KDNP szakértői szerint ez csak mintegy 800 millió forint Oroján szerint.

Mint fogalmazott: a mi becslésünk közelebb állnak a valósághoz, mint a polgármesteré. 

 

Oroján szerint felesleges riogatás a polgármester részéről az is, hogy a költségvetés csak augusztusig tartható. A Mirkóczki által februárban elkészített költségvetés egyensúlyban volt és 800 millió forintos tartalék is rendelkezésre állt – hangsúlyozta. A városvezetésnek a mostani kompenzációval 1,6 milliárdos mozgástere van – szögezte le Oroján. Kérdésünkre, hogy meddig biztosított a város finanszírozása a kompenzációs összeggel, a frakcióvezető elmondta: szerinte ez a támogatás a töblettartalékkal 2022-ben is kitart. 

 

Mirkóczki Ádám polgármester közleményben úgy reagált Oroján Sándor kijelentéseire:

A Fidesz egri képviselőcsoportja képtelen addig a hiteles kommunikációra, amíg az egri közélet leghazugabb képviselője a frakcióvezetőjük. Értjük, hogy Oroján Sándornak nehéz elismerni a Polgármester eredményét, de ez nem lehet ok arra, hogy tényszerű hazugságokkal félrevezesse a sajtót és általa az egri nyilvánosságot.

 

Ha már önmagától képtelen elolvasni és értelmezni a 2021. évi költségvetést, akkor vegye végre a fáradságot és az önkormányzat szakirodáitól kérjen segítséget, hiteles tájékoztatást.

A közlemény kiemeli: "bárcsak egy rossz vicc vagy egy „polgármesteri blöff” lenne a 1,5 milliárd forintos bevételkiesésünk, de sajnos a rideg valóság az, hogy a koronavírus járvány tavalyi megjelenése óta, az iparűzési adónk kiesésének mértéke 858 millió forintra tehető, az idegenforgalmi adónk kiesése 512 millió forintra, míg a gépjárműadó bevétel kiesése 348 millió forintnyi. Ez önmagában már több, mint 1,6 milliárd forint bevételkiesés."

 

Ez az összeg közvetlenül csak az önkormányzathoz be nem folyt összeget jelenti, hiszen ehhez adódik még hozzá cégeink, intézményeink bevételeinek kiesése, amelyek további súlyos 100  milliós nagyságrendet jelentenek, nem beszélve a föld felszíni parkolásból be nem folyó évi 300 millió forintról – szögezi le a közlemény.

 

A polgármester szerint "ami a 800 millió forintos tartalékról szóló fideszes mantrára vonatkozik, most is azt tudjuk mondani, hogy az nem egy szabadon felhasználható összeg, hanem a Volán Zrt. közszolgáltatásának, vagyis a helyi autóbuszjárat közlekedésének fedezete, s mivel a város által fizetendő összeg folyamatos egyeztetés tárgya a céggel, így a költségvetésben ez az összeg értelemszerűen a tartalék címsoron szerepel."

A városvezető hangsúlyozta: ezek az adatok "olyannyira megfelelnek a valóságnak, hogy hiteles dokumentumokkal alátámasztva, a kompenzációs tárgyalások végén, a kormány ezen veszteségeinket mérsékelve döntött a 825 millió forint működési támogatásról".

Orojánnak abban sincs igaza Mirkóczki Ádám szerint, hogy a 825 millió forint már befolyt a város kasszájába. Mint írta, valójában még csak egy bejelentés történt meg a kormányzati döntésről, azt egyelőre a Magyar Közlöny sem hozta le. 

Szégyen és gyalázat, hogy a Fidesz egri frakcióvezetője, bár segíteni nem tud és jól láthatóan nem is akar, folyamatos hazudozásaival, minden valóságalapot nélkülöző vádaskodásaival és alaptalan követelőzéseivel félrevezeti Eger lakosságát.

– fogalmaz a közlemény.

 

"Ha az önkormányzatnak nem hisznek, javasoljuk az egri Fidesz frakciónak, hogy kérje ki a Magyar Államkincstártól vagy egyenesen a Pénzügyminisztériumtól, az állam által hitelesített dokumentumokat, amelyek Eger költségvetésének adóveszteségeit tartalmazzák. Már csak azt hiányoltuk volna Oroján mondanivalójából, hogy Eger a koronavírus járvány alatt soha nem látott módon gazdagodott. Oroján hazug és felelőtlen politikájával ellentétben, mi továbbra is felelőséggel vezetjük és működtetjük a várost és működtetjük intézményeinket és cégeinket" – zárja a közleményt Eger polgármestere.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló