2021. május 14., Bonifác

Eger ügye

#eger #koronavírus #fertőzöttek #járvány #szennyvíz

Több fertőzött várható Egerben: nő a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

2021.04.12. 12:58

Országosan stagnálást tapasztaltak, de egyes városokban más tendencia jellemző.

Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján az Infostart beszámolója szerint az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a regisztrált idősek közül alig van, aki ne kapta volna már meg a vakcinát.

 

Az országos tisztifőorvos a hétvégi pedagógusoltási kampányra is kitért: közölte, hogy 80 százalékos volt a megjelenés, de úgy döntöttek, a tanárok kapnak még egy lehetőséget, tehát akik valami miatt nem jelentkeztek az oltópontokon, de kaptak SMS-t új várhatják a behívót.

 

Bejelentette azt is, hogy kedden érkezik az egydúzisóú Janssen-vakcina, amelyből 28.800 adagot várnak. Ezzel elsősorban a honvédségi oltóbuszokon fognak oltani. Emellett 248.040 Pfizer-vakcina is érkezik hamarosan.

MTI Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Újra közölte, hogy már tetőzött a harmadik hullám, de "magas szinten", éppen ezért azt kérte, hogy "tartsuk be családi körben és otthonainkban a higiéniai szabályokat, sokan számolnak be olyan eseményekről, ahol családi tragédiák is történtek a találkozásból". Beszélt még a poszt-Covid betegségről is, az ebben szenvedők már szinte hálózattá alakuló intézményrendszerhez fordulhatnak betegségük miatt.

 

Ezt követően Müller Cecília kitért a szennyvízadatokra: azt is mondta, hogy bár országosan stagnál a szennyvízben fellelhető koronavírus-örökítőanyag, néhány városban nő a koncentráció, míg más városokban csökken. Növekvő tendencia jellemző Eger, Salgótarján, Szombathely, Veszprém és Pécs esetében. Csökkenést Békéscsaba, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Kecskemét szennyvizében tapasztaltak. (A szennyvíz néhány napos előrejelzésként szolgál, ha abban változik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, azt a tapsztalatok szerint a fertőzöttek számának emelkedése követi.)

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a kínai Sinopharm vakcina esetében egyes országok azt tapasztalták, hogy nem elég belőle két adag, hétvégén pedig a kínai járványügyi központ vezetője beszélt arról, hogy nem olyan hatásosak az inaktivált víruson alapuló oltóanyagaik (aztán később azt mondta, szerinte kiforgatták a szavait, mert ő csak arról beszélt, hogyan lehetne a vakcinák hatékonyságát javítani). Ennek kapcsán kérdezték Müller Cecíliát arról, hogy Magyarországon változtatnak-e a kínai Sinopharm oltási protokollján?. A tisztifőorvos úgy felelt: "akkor változtatunk, ha a gyártó vagy hivatalos közlés ezt deklarálja". Szerinte erre egyelőre nincs ok, mindegyik vakcinánk megfelel bőven a WHO-követelménynek: 50 százalék fölötti hatékonyság.

(Indexfotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló