2021. május 14., Bonifác

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás #kína #sinopharm

A kínai járványügyi központ vezetője elismerte: a vakcináik nem elég hatékonyak

2021.04.11. 16:59

Az egyes koronavírus elleni oltóanyagok keverésén is gondolkodnak.

A Kínai Járványügyi Központ vezetője, Gao Fu szombaton egy konferencián arról beszélt, hogy "nem túl magas" a jelenleg használt kínai koronavírus-elleni vakcinák hatékonysága – számolt be az AP tudósítása alapján a 24.hu, hozzátéve: a szakember szerint vizsgálják annak a lehetőségét, hogy más technológiával működő oltóanyagokat is használjanak az immunizáció során.

 

A kínai Sinopharm és a Sinovac vakcina – amelyek közül az előbbivel Magyarországon is oltanak – elölt vírust tartalmaz, és egészen eddig a kínai állami propaganda igyekezett kétséget ébreszteni az olyan mRNS-alapú védőoltások ellen, mint a Pfizer-Biontech vagy a Moderna. A szombati konferencián ugyanakkor a járványügyi központ másik tisztviselője közölte, hogy a Kínában fejlesztett mRNS-sel dolgozó vakcinák is a klinikai tesztelés szakaszába léptek.

 

A 444.hu a Financial Times nyomán azt írja: Gao Fu arról beszélt, hogy a vakcinák kombinálásán gondolkoznak, de megfontolják azt is, hogy esetleg a dózisok sorrendjén változtassanak. Vagyis módosítanának a dózisok mennyiségén és számán, valamint a beadásuk közötti időközön is. 

Gao Fu
Gao Fu (Fotó: Noel Celis / AFP)

Nemrég a Szerbiában és az Egyesült Arab Emírségekben is arra jutottak a hatóságok, hogy a Sinopharm-vakcina esetében sok beoltottnál nem indult be a megfelelő antitest-termelés, ezért nekik egy harmadik dózisra is szükségük lesz. A vakcinát gyártó China National Pharmaceutical Group március 28-án közölte, hogy bizonyos esetekben nem indul be a védettséget jelentő antitest-termelés, és ezt vizsgálják is.

 

A 444.hu cikke felidézi: más gyártóktól eltérően a kínaiak nem publikálták a tesztelés 3. fázisának eredményeit, ezért külföldön már korábban is megkérdőjelezték az oltóanyagok hatékonyságát. Ennek ellenére március óta Kína 40 millió adag vakcinát adott el más országoknak, Magyarország 5 millió adagot rendelt a Sinopharmból (amelyet az Európai gyógyszerügynökség még nem hagyott jóvá).

 

A Sinopharm azt állítja, hogy a vakcinájuk hatékonysága 79 százalék, a Sinovac pedig 50,66 százalékot mutatott a 18 és 60 közötti korosztálynál.

 

Frissítés: Gao Fu a Global Times nevű, angol nyelvű kínai pártlapnak vasárnap azt mondta, "teljes félreértés", hogy a Kínában gyártott vakcinák hatékonysága alacsony lenne – számolt be 444.hu. A járványügyi vezető szerint kiforgatták a szavait, és a korábbi nyilatkozatát úgy magyarázta: egyszerűen arról beszélt, milyen módszerekhez érdemes nyúlni, ha javítani akarunk a vakcinák hatékonyságán. "A világban használt vakcinák hatékonysága időnként magas, időnként alacsony. A kutatóknak szerte a világon foglalkozniuk kell azzal a kérdéssel, hogyan lehetne javítani rajta" – mondta, majd elismételte a lehetséges megoldásokat.

 

(Indexfotó: Mészáros János / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló