2021. július 28., Szabolcs

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltás #sinopharm #sinovac

Megfelelhetnek a WHO követelményeinek a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinák

2021.03.31. 16:54

Az Egészségügyi Világszervezet hatásosnak látja a két oltóanyagot, de az idős és más betegségektől szenvedő emberekkel kapcsolatban még további adatokat tartanak szükségesnek. Várhatóan április végére készülhetnek el a vakcinák ajánlásai.

A Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak benyújtották a Covid-19 elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által követelt kritériumoknak, de további adatokra van még szükség

– közölte szerdán a WHO tanácsadó testületének elnöke a hirado.hu beszámolója szerint.

 

"A WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) reményét fejezte ki, hogy április végére elkészülnek a két védőoltással kapcsolatos ajánlások" – jelentette be sajtótájékoztatóján Alejandro Cravioto. A testület március 22. és 25. közötti ülésén vizsgálta a kínai vakcinákat.

sinopharm-mti-vajda-jános
A Sionopharm vakcinája (Fotó: Vajda János / MTI) 

 

A tanácskozáson tárgyalt főbb kérdéseket összefoglaló jelentés szerint a szakértők jelezték: a WHO jóváhagyását kérelmező két kínai vakcina

bebizonyította a biztonságosságát és a Covid-19-cel szembeni jó hatásosságát tüneteket mutató betegek esetében.

"További adatokra van azonban szükség az idős és más betegségektől szenvedő emberekkel kapcsolatban" – mutatott rá ugyanakkor a SAGE.

 

A testület szerint a bevezetésük után a két vakcina hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban kutatásokat kell folytatni, hogy felmérjék a lakosságnak e két rétegére gyakorolt hatásaikat.

Mint a Telex írja, a Magyaroszágon is alkalmazott Sinopharm-vakcinát már 27 országban használják a világon. A gyártó cég nemrég közölte, hogy megvizsgálják, szükség van-e harmadik emlékeztető oltásra is a jobb védettséghez. Az Egyesült Arab Emírségekben korábban úgy találták, hogy bizonyos esetekben két oltás nem vált ki megfelelő mértékű védettséget a kínai vakcinából, vagyis a szervezet nem termel elég antitestet a beoltottaknál.

Folytatja az AstraZeneca vakcinája biztonságosságának monitorozását is a WHO, de a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a Covid-19 ellen kifejlesztett védőoltás előny-kockázat profilja "hangsúlyosan a használata mellett szól" – közölte az ENSZ-szervezet. Alejandro Cravioto a sajtótájékoztatóján azt is kijelentette, hogy a testület biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel számos felhasználó ország jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.

 

Márciusban több európai ország is leállította rövid időre az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, amíg a gyógyszerfelügyeleti hatóságok megvizsgálták az oltás beadása után keletkezett, igen ritka vérrögképződéses eseteket. Több ország pedig úgy döntött, hogy csak bizonyos korosztályokban alkalmazza a vakcinát. Németország kedden jelentette be, hogy csak a 60 év felettieknél használja.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló