2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #védőoltás

Mégsem rendelünk a két, nemrég engedélyezett keleti koronavírus-vakcinából

2021.04.09. 13:13

Lekerült a napirendről a kínai CanSino és az indiai Covishield beszerzése.

"Akkor van értelme az Európai Unión kívüli forrásból újabb oltóanyagok beszerzésének, hogyha azok időben tudnak segítséget jelenteni. Én most úgy látom, hogy azok a törekvéseink, amelyek alapján még szerettük volna növelni a meglévő szerződéseken felül a keletről érkező vakcinák számát, most lekerülnek a napirendről, tekintve a kapacitások miatt vállalt szállítási határidőket" - jelentette be Szijjártó Péter egy pénteki sajtótájékoztatóján az ATV beszámolója szerint. A külgazdasági és külügyminiszter ezt arra a kérdésre válaszolva mondta el, hogy mikor és mennyi kínai CanSino és indiai CoviShield vakcina érkezik Magyarországra.

 

Március végén közölték, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) további két oltás vészhelyzeti használatát engedélyezte: a CoviShield és CanSino is vektorvakcina. Az előbbi az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vakcinája, az utóbbi a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár egydúzidú oltása. Akkor még úgy volt, hogy több millió dózisnyi érkezhet Magyarországra ezekből az oltóanyagokból.

 

Az atv.hu azt írja, a külgazdasági és külügyminiszter most azt mondta, azért nem vásárolunk a két keleti oltóanyagból, mert "a vakcinák beérkezésének az időpontja a kulcskérdés, hogy milyen korán, milyen gyorsan tudunk addicionális forrásokból oltóanyagokat beszerezni, ezért most a már meglévő orosz és kínai szerződés teljesítésének utolsó szakaszára koncentrálunk inkább".

 

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy Oroszország eddig határidőre leszállította a 800 ezer első oltást, 200 ezer oltás van még hátra, amelyet még áprilisban fognak leszállítani. Ezen kívül jön majd a már leszállított 800 ezer első oltásból 500 ezerhez a második dózis és a hátralévő 200 ezer első oltáshoz is szállítják a másodikat. “Ennek az időtáblázatának az összerakása zajlik” - jelentette ki a miniszter.

 

A kínai Sinopharm vakcina kapcsán is azt mondta, hogy “ők már előteljesítésben vannak”, hiszen az áprilisra esedékes 500 ezer Sinopharmból 100 ezer már itt van és most ütemezik a további szerződéses mennyiség szállítását.

 

(Indexkép: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló