2023. október 1., Malvin

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltás #engedély

Müller Cecília: újabb két vakcina kapott engedélyt Magyarországon

2021.03.22. 12:15

Az egyik oltóanyag kínai, a másik az AstraZeneca Indiában gyártott változata.

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília az aktuális, reggel ismertetett járványadatok kapcsán elmondta: az esetek több mint 90 százalékát a brit variáns okozza, és rendkívül súlyos betegségeket okoz, egyre többen vannak kórházban – számolt be az Infostart.

 

A tisztifőorvos kérte, hogy akit hívnak, az éljen az oltás lehetőségével. Hozzátette: a lakosság 16 százaléka már legalább az első oltását megkapta, de ennek sokkal magasabbnak kell lennie ahhoz, hogy a járvánnyal megküzdjünk.

 

Beszélt arról is, hogy vasárnap késő este újabb 250 ezer Szputnyik V oltás érkezett, ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ fogja vizsgálni a szabályok szerint, és utána kerülhetnek felszabadításra és beoltásra. Később kérdésre a tisztifőorvos elmondta, hogy első körben szeretnék a regisztrált idősek oltását folytatni az orosz vakcinával, valamint a krónikus betegek is kaphatnak e szállítmányból.

müller mti botár gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

 

Továbbá bejelentette, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) további két oltás vészhelyzeti használatát engedélyezte: a CoviShield és CanSino is vektorvakcina. Az előbbi az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vakcinája, az utóbbi a CanSino Biologics (CanSinoBio) kínai gyógyszergyár oltása. (A kínai CanSino Biologics már korábban beszámolt a magyarországi engedélyről, de itthon hivatalosan nem erősítették meg a hírt Müller Cecília bejelentéséig.)

 

Müller Cecília a háziorvosokat arra kérte, hogy írják fel a favipiravir gyógyszert az enyhe és középsúlyos, otthon kezelt betegeknek, hogy az ő állapotuk ne romoljon és ne kerüljenek kórházba.

A Telex cikke szerint a CanSino oltóanyaga virálisvektor-alapú, azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt. Emiatt ez a vakcina eltér a többi kínai oltóanyagtól, amelyek hagyományos módon – azaz elölt koronavírus felhasználásával – készültek. Az orosz Szputnyik V, az amerikai Janssen és a brit–svéd AstraZeneca oltóanyaga szintén vektorvakcina.

 

A CanSino-vakcina előnye, hogy – a Janssenéhez hasonlóan – egy adag is elég lehet belőle. A kínai beszámolók szerint a vizsgálatok alapján 65,7 százalékos hatásosságú, és 90,9 eséllyel előzi meg a komolyabb megbetegedést. Kínán kívül engedélyt kapott már Pakisztánban és Mexikóban is.

(Indexfotó: Illyés Tibor / MTI – Képünk illusztráció)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló