2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #oltás #kutatás #astrazeneca #vérrög

Kideríthették, miért okozott vérrögképződést az AstraZeneca-vakcina egyeseknél

2021.03.20. 16:56

Német és norvég kutatók is arról számoltak be, hogy sikerült megfejetniük, mi okozza a problémát, így könnyebbé válik annak kezelése.

Nemrég több ország is ideiglenesen leállította az AstraZeneca-vakcina használatát, mert néhány embernél az oltást követően vérrögképződés alakult ki. Szombaton is jelentettek két ilyen esetet: Dániában egy egészségügyi dolgozó agyvérzést kapott, és meghalt, egy másiknál pedig vérrögöket találtak, miután beoltották őket az AstraZeneca vakcinájával. Mint arról a 444.hu beszámolt, német és norvég kutatók is bejelentették, hogy sikerült megfejteniük, mi okozza a problémát, így a kezelése is könnyebbé válik.

 

Németországban az 1,6 millió beoltott közül mindössze 13 olyan esetről tudnak, amikor az AstraZeneca-oltás után agyi vénás trombózis alakult ki. Az észak-németországi Greifswaldi Egyetem kutatói pénteken arról tájékoztattak, hogy az érintettek vérében olyan speciális antitesteket talált, amik fontos szerepet játszanak a véralvadásban, mert aktiválják a vérlemezeket, amikor egy sebet kell elzárni. Az oltás után a problémát pedig egy autoimmun reakció okozza. Azonban a felfedezés után célzott kezeléssel meg tudják előzni a bajt.

 

A Németországban történt 13 eset mindegyike vérlemezhiánnyal, vagyis trombocitopéniával járt együtt. Ennek a tünetei oltás után 5-14 nappal jelentkeznek, ezért hangsúlyozták, hogy az oltás másnapján tapasztalt influenzaszerű tüneteknél még nem kell megijedni. Azonban kérték, hogy ha valakinek fáj a lába vagy a feje, menjen orvoshoz. 

AstraZeneca-MTI-Balázs-Attila (1)

Továbbra is maradtak azonban nyitott kérdések a vérrögképződéssel kapcsolatban: egyelőre nem tudni, milyen körülmények között állnak elő a káros antitestek, és azzal kapcsolatban is csak feltételezéseik vannak, miért fordul elő gyakrabban nőknél.

 

A németekkel párhuzamosan egyébként norvég kutatók is hasonló eredményre jutottak. Norvégiában három egészségügyi dolgozó került kórházba vérrögképződés miatt, és ott is azt állapították meg, hogy az oltás válthatta ki a ritka immunreakciót. 

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a napokban a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a vakcina biztonságos. Az uniós gyógyszerhatóság külön kiemelte, hogy az oltóanyag jótékony hatása messze felülmúlja esetleges kockázatait. Ezt követően több ország is bejelentette, hogy folytatja az oltást az AstraZeneca vakcinájával.

 

(Fotók: Balázs Attila / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló