2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#koronavírus #oltás #astrazeneca

Nyugtat a WHO: biztonságos a Magyarországon is használt AstraZeneca oltása

2021.03.16. 08:34

Ennek ellenére több európai országban is leállították a használatát, mert súlyos, olykor halálos vérrög-képződést okozott egyes betegeknél.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO is megszólalt hétfőn, miután a nap folyamán több ország is leállította az oltásokat az AstraZeneca által gyártott koronavírus-vakcinákkal - írta a Telex. Így döntött Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is, az állami közlemények óvatosságot, elővigyázatosságot említettek. Korábban ugyanis felmerült, hogy az AstraZeneca-oltások egyik mellékhatása olyan vérrögképződés, ami súlyos komplikációkat okozhat. AstraZenecával jelenleg is oltanak Magyarországon.

 

 

A WHO hétfőn megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy az AstraZeneca vakcináival végzett oltásokat nem kell leállítani. A szervezet szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oltások okozták a vérrögképződéseket. Korábban több szakértő is arról beszélt, hogy a kifogásolt esetek olyan kis számban jelentkeztek, ami megfelel a népességben egyébként is előforduló vérrögképződéses betegségek előfordulási arányainak. Az AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a vérrögképződés.

astrazeneca1

A WHO mellett hétfőn az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA is közleményt adott ki arról, hogy lehet oltani az AstraZeneca vakcinájával. Az ügynökség kiemelte, hogy a feltételezett kockázat is elenyésző ahhoz képest, amilyen szövődményei lehetnek a covidnak, amitől az oltás védettséget adna. A WHO szakértői kedden találkoznak, hogy megvitassák a helyzetet. Az EMA szakértői ugyanekkor ülnek össze, az ügynökség csütörtökre ígért új információkat.

 

Frissítés: Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója kedden az MTI beszámolója szerint úgy nyilatkozott: "Semmi sem utal arra, hogy a nagyon ritkán előforduló vérrögképződést az oltás okozta volna, de a szakértők megvizsgálják ezt a lehetőséget is". Közölte, hogy az ügynökség folytatja a vakcina vizsgálatát, és megismételte, hogy az eredményekről csütörtökön adnak további tájékoztatást.

 

Frissítés(3.17): A Telex a Reuters bezsámolója alapján szerdán azt írta, a WHO vakcinabiztonságért felelős bizottsága szerint az AstraZeneca vakcinájának továbbra is több az előnye, mint a hátránya, így a szervezet még mindig javasolja az oltást a brit-svéd fejlesztésű oltóanyaggal

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló