2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#ingatlan #egyház #helyi adó

Nem stimmel az egyházak ingyenes ingatlan igénylése, nem jönnek ki a számok az egri költségvetésben

Csarnó Ákos 2023.03.14. 09:02

Vagy eleve nem lett betervezve a Wigner eladása a költségvetésbe és így nincs költségvetési hiány vagy jól el lett rejtve.

Nagy vihart kavart Egerben, hogy két egyház is bejelentette igényét két nagyobb egri oktatási ingatlanegyüttesre. A Katolikus Egyház és a Hit Gyülekezete egy jogszabályi változásnak köszönhetően  - annak ellenére, hogy az egyházak kárpótlása már megtörtént és lezárult – ingyen, térítésmentesen megszerezhetnek olyan ingatlanokat ahol hitéleti, szakrális, vagy köznevelési feladatot látnak el. És nem előírás, hogy korábban az adott egyház tulajdonában volt-e az adott ingatlan.

 

Nos Egerben az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium Gimnázium és Kollégium épületegyüttesére a római katolikus egyház jelezte az igényét, a másik ingatlan pedig a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium teljes komplexuma, amire pedig a Hit Gyülekezete jelentkezett be. Ez utóbbival az a probléma, hogy korábban folytak tárgyalások, ahol 1,2 milliárd forintos vételárban egyeztek meg a felek, legalábbis Mirkóczki Ádám polgármester állítása szerint.

 

A szerencsétlenség a visszaigénylések körül többek között az, hogy – ismét a polgármester értelmezése szerint – az egyházak az utolsó pillanatban, tehát február 28-án nyilatkoztak a két ingatlan tekintetében, viszont az egri Közgyűlés február 23-án elfogadta az új költségvetését, amiben már betervezésre került a Wigner eladásából származó 1,2 milliárd+ ÁFA bevétel. A költségvetési rendelet egyik mellékletében valóban szerepel egy 1,8 milliárdos tétel, igaz nincsenek nevesítve az ingatlanok, vagyis nem derül ki egyértelműen, hogy ezek közé lett-e betervezve az eladás, mi magunk is csak feltételezni tudtuk.

 

A csavar a történetben viszont mást sejtet, ugyanis legalább két ponton nem stimmel a polgármester helyzetértékelése.

 

Az egyik pont, hogy tavaly novemberben, a rendes hóvégi Közgyűlésen a polgármester sürgősségi javaslatára beérkezett egy előterjesztés, ami kb. 40 db önkormányzati tulajdonban álló ingatlan értékesítésének lehetőségéről szólt. Ennek az előterjesztésnek a célja amúgy az volt, hogy az akkor célul kitűzött helyi adóemelés helyett ezen ingatlanok értékesítésével foltozza be a rezsiválság miatt megroggyant egri költségvetést. Azóta tudjuk, hogy a helyi adókat megemelték, viszont ez a kb. 40 ingatlan összértéke pont a bevételi oldalra tervezett 1,8 milliárd forinttal pár millióval eltérő, majdnem egyező „egyéb ingatlanértékesítés” alatt szereplő összeg. Igaz viszont az, hogy szerepel a költségvetésben „telekeladás” alatt további 440 milliós bevétel-tervezet, de az meg nem értelmezhető, mint „oktatási intézmény eladás” és nem éri el a polgármester által említett hatalmas összeget.

 

A másik pont, ahol sántít az ingatlanok és a költségvetés körül a történet, hogy az ingyenes átadást illetve az igénylést biztosító jogszabály tavaly december 22-től él, vagyis bő két hónapja volt az egyházaknak és az érintett önkormányzatok vezetőinek az egyeztetésekre.

A jogszabály értelmezése szerint azonban az egyházaknak ez év június végéig van lehetőségük ingatlanok igénylésére, szóval még érkezhet olyan igénylés az egyházaktól, ami egri ingatlanokat érint pl. volt 3-as iskola vagy akár a Jó Pásztor óvoda épülete.

Nehezen hihető, hogy amennyiben folyamatos és intenzív tárgyalások voltak a Hit Gyülekezetével a Wigner vételáráról (Mirkóczki Ádám ezt kiemelte), úgy az utolsó két hónapban ne történt volna egyeztetés. Ha nem volt, akkor természetesen az egyház nagyon „sunyin” járt el, ha viszont voltak januárban-februárban egyeztetések, akkor meg a költségvetési tervezetből hiányzik az említett további 1,2 milliárd + ÁFA összeg. Az is elképzelhető, hogy a Wigner eladása a költségvetésbe be sem került és így nincs költségvetési hiány vagy jól el lett rejtve a számok között és akkor a korábbi adóemelést kiváltani szándékozó ingatlaneladások terve vált füstté.

 

Mivel nem egyértelmű a helyzet, ezért kérdésekkel fordultunk a Hit Gyülekezete felé, és kértük tájékoztatásukat arról, hogy mikor és miről tárgyaltak pontosan a Wigner esetében az önkormányzattal vagy a nevében eljáró polgármesterrel. Válaszolt az egyház, ide kattintva olvashatók a fejlemények!

 

Korábban szavazást is indítottunk arról, hogy önök szerint mennyire van rendben, hogy az egyházak ingyen kapjanak egri oktatási ingatlanokat? A szavazás még tart, de elég lesújtó eredményre jutottak olvasóink. A válaszadók 91%-a nem adna át semmilyen ingatlant az egyházaknak (2023.03.14, 9.00).

 

Itt is szavazhat!

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló