2024. május 20., Bernát Felícia

Eger ügye

#városháza #wigner jenő középiskola #hit gyülekezete

Nem tájékoztatta Mirkóczki Ádám az egrieket időben arról, hogy a Wignert kéri az egyház, úgy fogadták el a költségvetést

2023.03.14. 19:25

Ha időben dönt akkor legalább 6-700 millió forinttal gazdagabb lehetett volna a város, most pedig ingyen kell átadni az ingatlanokat.

 

2022. december végéig nem sikerült megállapodni a Hit Gyülekezete Egyházzal a Wigner eladási áráról, az 1,2 milliárd ft irreálisan magas ár volt, legfeljebb annak fele lehetett volna elfogadható.

 

A Hit Gyülekezetével december 22-ig nem sikerült megállapodnia a polgármesternek, viszont az egyház képviselői február 21-én, tehát a város költségvetését elfogadó Közgyűlés előtt már tájékoztatták a polgármestert arról, hogy élni kívánnak a lehetőséggel és kérik az ingatlant.

 

Mirkóczki Ádám polgármester ennek a jelzésnek a tudatában a február 23-án tartott Közgyűlésen semmilyen tájékoztatást nem adott a költségvetés vitája során, sem a képviselőknek sem Eger lakosságának.

 

A polgármester március 1-jén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két egyház igénye február 28-án lett érkeztetve a polgármesteri hivatalnál valamint azt, hogy a költségvetés hiánya 1,5 milliár forintra tehető az ingatlanok ingyenes átadása miatt. Viszont az ingatlan nem ér annyit ráadásul a késlekedés miatt most 0 forintot kap az önkormányzat.

 

Mirkóczki Ádám polgármester március 1-jén tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy két egri ingatlanra jelentett be igényt két egyház. Az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium Gimnázium és Kollégium épületegyüttesére a római katolikus egyház (illetve az Egri Főegyházmegye) jelezte az igényét, a másik ingatlan pedig a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium teljes komplexuma, amire pedig a Hit Gyülekezete jelentkezett be.

 

Egy tavaly év végi jogszabály adott lehetőséget az egyházaknak arra, hogy igényelhetnek olyan ingatlanokat amelyekben hitélet vagy oktatási tevékenység folyik. A kért ingatlanokat az önkormányzatoknak térítésmentesen kell átadni még akkor is ha az adott ingatlan nem volt korábban az egyház tulajdonában.

 

A polgármester arra is kitért a sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzathoz az utolsó pillanatban érkeztek be a kérelmek, 28-án lettek érkeztetve, ami azért baj szerinte, mert pár nappal korábban fogadta el a Közgyűlés a 2023. évi költségvetést. Mivel a Hit Gyülekezetével korábbi tárgyalásain 1,2 milliárd forint (+ÁFA) összeget határoztak meg, a polgármester szavai szerint az egyház igénye 1.5 milliárdos lyukat vág a költségvetésen.

 

Azzal már foglalkoztunk ma már, hogy nem jön ki a matek a költségvetés számai körül. Ugyanis az elfogadott költségvetésben két címen várt bevételt az önkormányzat: 1,8 milliárdért egyéb ingatlan eladásból valamint telekeladásból 440 millió forintot. Csakhogy tavaly novemberben a polgármester által benyújtott indítvány kb. 40 ingatlan eladását célozta meg, pont 1,8 milliárd ft összegben. A kérdés tehát az, hogy most vagy a Wigner eladását tervezték be pont annyira amennyire és az eredetileg a helyi adók emelése helyett kitalált 40 ingatlan értékesítése semmis vagy a Wigner eladása nem is lett betervezve a költségvetésbe. De erre még visszatérünk.

 

Ugyanis fordulat állt be az ügyben, mert időközben a Hit Gyülekezete megküldte válaszlevelét a feltett kérdéseinkre! Ebből kiderül, hogy Eger polgármestere nem bontotta ki az igazság minden szeletét, sőt.

 

Az iskola fejlődése

 

A Horváth András (Hit Gyülekezete Oktatási Főigazgatója) valamint Bohács Zoltán (lelkész) által jegyzett válaszlevélben azt írják felvezetőleg, hogy mióta az intézmény az egyház fenntartásába került, az iskolába beiratkozó új 9-es diákok száma - köszönhetően az iskolavezetés és a tanári kar eredményes együttműködésének - nagyjából 20 százalékkal nőtt, vagyis az iskolát választó szülők és családok is úgy tűnik, érzékelik, hogy az iskola stabilan és kiszámíthatóan működik.

 

Az iskola felújítása

 

A levél így folytatódik: „Az iskola működtetése során a legnagyobb kihívást, az Eger MJV-tól használatra kapott iskolaépületek folyamatosan romló műszaki állapota jelenti. A Wigner épületei több, mint ötvenévesek, s nagyon komoly rekonstrukcióra és felújításra szorulnak. Múlt nyáron immár halaszthatatlanná vált a tanműhely tetőszerkezetének komplett cseréje, hiszen a beázások rendszeressé váltak. A fenntartó Hit Gyülekezete a tetőszerkezet cseréjére tavaly nyáron közel 140 millió forintot költött. Ezen kívül éppen a napokban indult el az iskolaépületek – az elmúlt 20-30 évben elmaradt - komplett tűzvédelmi felújítása, amely szintén már nem tűrt halasztást. Ennek költsége várhatóan 200-220 millió forint lesz. Mindemellett időszerű az épületek komplett energetikai felújítása is, hiszen a jelenlegi energia árak mellett a működés hosszútávon fenntarthatatlan.”

 

A tárgyalások

 

Látva a Wigner épületeinek fenti infrastrukturális kihívásait és azt, hogy a tulajdonos Önkormányzat nem tudja vállalni az épületek halasztást nem tűrő állagfenntartási munkáinak az elvégzését, finanszírozását, megkeresték Mirkóczki Ádámot, először 2021 őszén, majd ezt követően több alkalommal is, és kezdeményeztek tárgyalásokat a Wigner épületeinek a megvásárlásáról.

 

Az egyház képviselői szerint már akkor látható volt, hogy az iskola hosszú távú, hatékony működtetéséhez elengedhetetlen 2-5 éven belül egy nagyjából fél és egymilliárd forint körüli beruházást végrehajtani, ellenkező esetben az iskolát ezekben az épületekben működtetni nem lehet. A találkozó során a polgármester jelezte, hogy az önkormányzat, mint az iskolaépületek tulajdonosa ezt a beruházást nem tudja finanszírozni. Jelezték, hogy amennyiben meg tudja vásárolni az épületeket az egyház, abban az esetben készek a következő öt évben a szükséges beruházásokat folytatni, befejezni. „Sajnálatos módon, a szándékunk ellenére az iskola épületeinek megvásárlásáról az egri városvezetéssel 2022 decemberéig nem sikerült megegyeznünk.„

 

Jelzés még a költségvetési vita előtt

 

Horváth András és a Hit Gyülekezete helyi lelkésze, Bohács Zoltán 2023. február 21-én személyesen találkoztak Mirkóczki Ádám polgármesterrel és jelezték, hogy a Hit Gyülekezete Oktatási Főigazgatósága, mint az iskola fenntartója az ingatlanok átvétele kapcsán élni szeretne a törvény adta lehetőséggel, azaz amíg az ingatlanokban az oktatási tevékenységet végzi, addig tulajdonba veszi azokat, cserében viszont vállalja azt - amit a jelenlegi tulajdonos Önkormányzat nem tudott vállalni – nagyjából fél egy egymilliárd forint közötti értékben az iskolaépületeken a következő öt évben elvégzi a felújításokat.

 

"Sajnálatos módon, a szándékunk ellenére az iskola épületeinek megvásárlásáról az egri városvezetéssel 2022 decemberéig nem sikerült megegyeznünk. Ennek oka lényegében az volt, hogy az Önkormányzat által készített értékbecslés álláspontunk szerint irreálisan magas - piaci - árat állapított meg, s nem vette figyelembe sem az ingatlanok jelenlegi állagát és állapotát, sem azt a tényt, hogy az épületeket kizárólag közoktatási célokra lehet használni. Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló forrásainkat elsősorban az épületek felújítására kell szánni, éppen ezért ekkora összeget az ingatlan megvásárlására nem tudtunk volna fordítani." – zárták tájékoztató levelüket az egyház képviselői.

 

Összefoglalva tehát Eger polgármestere már annak tudatában vezette le a 2023-as évre szóló városi költségvetés vitáját, hogy tudta, hogy a Hit Gyülekezete élni fog jogával és kéri az ingatlant térítésmentesen. A korábban beterjesztett 40 telek eladásából beszedni szándékozott 1,8 milliárd forintnyi összeg azért sem hagyható figyelmen kívül és azért tekinthető a költségvetés részének, mert az szerepelt a kormánynak tavaly leadott rezsivédelmi intézkedési tervben, mint bevételnövelő tényező. A matematika szerint ebből az következik, hogy amennyiben a Wigner eladása nem lett betervezve a költségvetésbe (mint ahogy ez tűnik valószínűbbnek), úgy nem kell új költségvetés, amennyiben betervezésre került, akkor meg az a kérdés, hogy a 40 db ingatlan után beszedni kívánt 1,8 milliárd ft hova tűnt a költségvetésben. De a legbiztosabb, hogy ha a Wignert „csak” 6-700 millió forintért adta volna el a város, akkor annyival több lenne most a város költségvetésében.

 

Így most 0 forinttal lett gazdagabb a város a polgármesteri nem-döntés miatt.

 

indexkép: MTI/Komka Péter

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló