2024. július 13., Jenő

Eger ügye

#eger #légszennyezettség #levegőminőség #szálló por

Nem sok időnk volt fellélegezni: megint gond van az egri levegővel

Barna Benedek 2021.12.28. 15:33

Több településen is nőtt a légszennyezettség.

 

Hét elejére az ország nagy részén kitisztult a levegő – Egerben is elfogadható lett a minősége –, kedden viszont az MTI már arról számolt be, hogy többfelé ismét megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi adatai alapján már nem csak Sajószentpéteren és Kazincbarcikán, hanem Putnokon is veszélyes a levegőminőég. Miskolc, Salgótarján és Tököl levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további kilenc településen – köztük Egerben – kifogásolt a levegőminőség (a levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen, veszélyes).

12-28-levego
Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást.

 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a fűtési szezonban "gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, amely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet". Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten – hangsúlyozták.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: péntekig folytatódik a változékony, többfelé csapadékos időjárás, eső, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. A szél általában gyenge, illetve mérsékelt lesz. Pénteken már egyre kevesebb helyen várható csapadék, egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet, a középső országrészben pedig nagy területen megélénkülhet az északnyugati szél. Országos átlagban kedvezően alakul a levegőminőség, ugyanakkor az északkeleti országrész völgyeiben a szállópor átlagértékei meghaladhatják az egészségügyi küszöböt.

 

A hétvégén szárazabb, melegebb idő várható. Szombaton nagy területen megerősödhet az északnyugati szél, és ennek hatására várhatóan mindenütt javulni fog a levegőminőség.

 

(Kép forrása: nnk.gov.hu; Indexfotó: Vajda János / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló