2021. október 22., Előd

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #oktatás #egri főegyházmegye #fenntartóváltás #eszterházy károly katolikus egyetem

Mirkóczki: én az oktatás és a szociális terület egyre nagyobb szeletét bíznám az egyházra

Barna Benedek 2021.08.25. 11:43

Eger polgármestere úgy látja, hogy a katolikus egyház sokkal jobb gazdája ezeknek az intézményeknek, mint az állam vagy az önkormányzat.

 

Harmadik alkalommal hívta közös gondolkodásra Dr. Ternyák Csaba érsek azon települések polgármestereit, amelyeken az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási- nevelési intézmény található – számolt be a Szent István Televízió.

 

A napokban lezajlott találkozón elmondott köszöntőjében a főpásztor arról beszélt, hogy a katolikus egyház célja megismertetni a fiatalokkal Istent, és az emberek szolgálatára nevelni őket.

 

"Közös célunk az, hogy a ránk bízott emberek boldoguljanak. A boldogulás az egyháznak, önkormányzatoknak, a kormánynak is fontos cékitűzése. De mi ezen túlmenően, nem csak a boldogulást, hanem a boldogságukat is keressük, és próbáljuk szolgálni. Mégpedig olyan módon, hogy nem csak a földi boldogságot, hanem az egyház sajátos célkitűzésének és hivatásának megfelelően az örök boldogságukat is szeretnénk szolgálni" – fogalmazott Dr. Ternyák Csaba. Az egri érsek kiemelte, hogy nagy szükség lenne olyan emberekre, akik az élet minden területén, így köztisztviselőként, egészségügyi dolgozóként vagy akár pedagógusként elkötelezett módon szolgálatnak tekintik tisztségeiket.

 

A 2021/22-es tanévtől a tibolddaróci általános iskola, a hangonyi valamint a járdánházi óvoda került a főegyházmegye fenntartásába, ezzel a Főegyházmegye honlapjának közlése szerint 56-ra emelkedett a katolikus köznevelési intézmények száma. Jelenleg 14 településen zajlik óvodák tervezése, 5 intézmény – Egerben a Servita utcában, Szerencsen, Fegyverneken, Karcagon és Boconádon – a kivitelezés szakaszában van, a körömi iskola építése pedig engedélyezési eljárás alatt áll. Az iskolák mellett egyházi fenntartásba került az egri egyetem is, ezzel kapcsolatban a televízió megszólaltatta a város polgármesterét, Mirkóczki Ádámot.

 

 

A városvezető elmondta: azt tapasztalja, hogy "az oktatás világában az a sok-sok nehézség, ami állami, alapítványi, vagy adott esetben önkormányzati fenntartású intézmények esetében van, azt az egri egyházmegye sokkal hatékonyabban és sokkal jobban kezeli", legyen szó a napi működésről, a humánerőforrás megtartásról vagy az oktatás-nevelés színvonaláról.

Amikor sok-sok kétely volt az egyetem körül, hogy alapítványi lesz, összevonják mással, avagy visszakerül – én ezt a szót használom – az egyházi fennhatóság alá, akkor én az utóbbit szerettem volna, noha nem volt ebbe beleszólásom. De végül nagyon örültem, hogy ez így alakult, és ha rajtam múlna, én az oktatás-nevelés, sőt még a szociális terület egyre nagyobb szeletét bíznám a katolikus egyházra. Hiszen nemcsak napi tapasztalat, hanem mondhatom most már, hogy ezer éves tapasztalat, hogy sokkal gondosabb gazdája a katolikus egyház ezeknek az intézményeknek.

– mondta Mirkóczki Ádám, aki ennek okát abban látja, hogy "amikor valami sokkal inkább leliismeretesebben és erkölcsösebben van a világi dolgokhoz képest kezelve, azért az a napi gyakorlatban pozitív irányban, pozitív értelemben is kijön".

Ezért én nagyon örülök ennek a folyamatnak, ami most már évek alatt elindult

– tette hozzá az egri polgármester.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló