2022. július 7., Apollónia

Eger ügye

#eger #önkormányzat #választások #mirkóczki ádám

Mirkóczki: Nehéz dolguk lesz a helyi jelölteknek, ha egyszerre tartják az önkormányzati és az EP-választást

Barna Benedek 2022.06.19. 18:20

Az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekről fejtette ki véleményét Eger polgármestere az ATV műsorában.

 

Tétényi Éva építész, Esztergom egykori független városvezetője és Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes mellett Mirkóczki Ádám egri polgármester is szerepelt az ATV maiTÉMA című műsorának szerdai adásában, amelyben az önkormányzatokat érintő aktuális kérdésekkel foglalkoztak.

 

Mirkóczki szerint most már az önkormányzatok léte a kérdés

 

A fő téma az volt, hogy az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól. Ezzel kapcsolatban Mirkóczki Ádám a űsorban elmondta: Egert majd jövő januárjától fogja érinteni ez a változás. A hevesi megyeközpont ugyanis korábban közbeszerzési eljárás során kötötte le a város a működéséhez szükséges villamosenergiát és a gázt, az erről szóló szerződés pedig 2022 végén jár le. Mivel a mostani árak sokszorosai a 2020-asnak, így a polgármester szerint

Eger esetében csak a villamosenergia 1 milliárd forinttal kerül majd többe,

ezt kellene a városnak valahogy kigazdálkodnia. Ezzel kapcsolatban Mirkóczki a azt mondta, az önkormányzat elvileg attól önkormányzat, hogy maga gazdálkodik, de ez úgy nagyon nehéz, ha közben elvesznek tőle bevételi forrást (gépjárműadó), azt pedig megtiltják, hogy a lakosságtól több pénzt szedjen be (ilyen volt például a strandbelépők vagy parkolási díjak emelésének megtiltása).

Ez most kezd egy picit, azt gondolom, ahhoz a Rubiconhoz érni, hogy döntse el akkor a kormányzat, hogy szeretne-e önkormányzatokat, vagy nem."

– fogalmazott az egri városvezető.

mirkoczki-atv
Pillanatfelvétel az ATV műsorából

A műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy mi lehet szerinte a kormány szándéka az önkormányzatisággal, úgy felelt, egyelőre nem látja az irányokat, mindenesetre szerinte itt már nem ellenzéki és kormánypárti helyhatóságok harcáról lehet beszélni,

hanem ez az önkormányzatok létéről szól".

A választások összevonása komoly problémákat vet fel

 

A műsor második felében szó volt arról a kormánypárti elképzelésről, miszerint egyszerre kellene tartani az európai parlamenti és az önkormányzati választást.

 

Mirkóczki azt mondta, hogy szerinte ez csak "szondázás", azért dobta be Kocsis Máté a témát, mert kíváncsiak a reakciókra. Az egri polgármester elmondása alapján neki alapvetően nem lenne gondja a választások összevonásával – felvetette, hogy a spórolás kedvéért az országgyűlési ciklusokat ki lehetne tolni öt évesre, és akkor a parlamenti választást is lehetne a helyhatósági és EP-választásokkal együtt tartani –, de azért van egy gondja a Fidesz elképzelésével. Azt tartja problémásnak, hogy ha 2024 tavaszán új településvezetőket és képviselőtestületet választanak, akik majd csak ősszel állhatnak munkába, akkor egy "furcsa helyzet" áll elő, hiszen az előző vezetés marad még hónapokon át.

 

Az adásban bejátszottak egy részletet Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, volt ellenzéki miniszterlnökjelölt Egyenes beszédbeli szerepléséből, amelyben a politikus a demkrácia megcsúfolásának nevezte a két választás összevonását, és azt mondta, hogy szerinte a Fidesz részéről ezt csak a hatalmi logika magyarázza. Ebben egyetértett városvezető kollégájával Mikóczki Ádám. Azt mondta, akormánypárt oldaláról nézve szerinte teljesen logikus lépés, amivel a kormány jelenlegi erőfölényét akarják kihasználni.


Egy újabb bejátszásban az MSZP-s Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz célja a két választás összevonásával alapvetően az, hogy ne kaphasson akkora figyelmet a kampányban, hogy mi történik helyben, ne a személyekről, helyi ügyekről (mit csináltak a fideszes vagy ellenzéki vezetésű önkormányzatok). Szerinte egy ilyen ehlyzetben a Fidesz minden másról elterelheti a figyelmet a brüsszelezéssel. Mirkóczki erre szintén egyetértően reagált. Szerinte

ha tényleg egyszerre lesz a két szavazás, nagyon nehéz feladata lesz minden indulónak, legyen az képviselőjelölt vagy polgármesterjelölt,

Mint mondta, mindenkinek arra kell készülnie, hogy egy EP-kampány – akármi legyen is a témája – valószínűleg "el fogja vinni teljesen a fókuszt és a figyelmet", és nagyon nehéz lesz ezt "felültematizálni", és arra irányítani a figyelmet, hogy közben azért van egy helyhatósági választás is, ahol meg a települések működtetőiről döntünk.

 

Mirkóczki elővette a vesszőparipáját is, és megemlítette, hogy a települések irányításáról le kellene választani a pártpolitikát. "Egy olyan döntést nagyon szeretnék a kormánytól, hogy az önkormányzatba nem engedi a pártokat, magát [a Fideszt – a szerk.] is beleértve" – mondta.

 

Felmerült a két politikai oldal együttműködésének kérdése is. A műsorvezető idézte Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy a kormánynak be kellene vonnia néhány ügybe az ellenzéket, az ellenzéknek pedig támogatnia kellene egy-egy kormányzati döntést. Mirkóczi – aki az egri ellenzéki és fideszes politikusok együttszavazásakor rendre "szörnykoalícióról beszél – erre reagálva bírálta az ellenzéket, amiért szerinte "zsigerből" elleneznek mindent, amit a kormány csinál. Majd hozzátette: azt is ugyanilyen hibának tartja amikor a kormány az önkormányzatokra hárít felelősséget olyan ügyben, amiben az államnak is részt kellene vállalnia.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló