2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#választások #fidesz #európai parlament #szavazás #önkormányzati választás

Egyszerre tartana európai parlamenti és önkormányzati választást a Fidesz

Barna Benedek 2022.06.14. 18:30

Fél évvel előrehoznák az önkormányzati választást.

Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás"

– mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy keddi háttérbeszélgetésen az Origo cikke szerint.

 

A politikus szerint a javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, mert a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. Ugyanakkor – mint arra az Azonnali felhívta a figyelmet – a Fidesz által tervezett változtatáshoz szükséges az Alaptörvény módosítása, mivel abban az szerepel, hogy az önkormányzati választás októberben van.

kocsis-máté-mti-kovács-tamás
Kocsis Máté (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

A választópolgárok tehát 2024 májusában dönthetnek majd arról, hogy azon év októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat. A hír kapcsán a 444.hu cikke rámutatott, hogy így az a fura helyzet állhat elő, hogy a 2024 májusában megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők csak 2024 októberében léphetnek hivatalba, addig pedig az elődjeik hónapokig abban a tudatban vezethetnék a várost, hogy leváltották.

 

Emellett azzal, hogy fél évvel előrehozzák az önkormányzati választásokat, az ellezéki pártokat új helyzet elé állítják és megnehezítik a dolgokat. 2019-ben a Fidesszel szemben álló pártok a májusi EP-választás erősorrendje alapján tárgyalták le a helyeket egymás között, és az eddigi nyilatkozatok alapján a pártok most is arra készültek, hogy tavasszal külön mérettetik meg magukat, mert az megmutatná az erőviszonyokat, az egyes ellenzéki formációk támogatottságát. A momentumos Donáth Anna például úgy fogalmazott, hogy az európai parlamenti választáson "a választók kiválaszthatják, milyen ellenzékre van szükségük". Ha viszont egyszerre lesz a két szavazás, akkor az önkormányzati választásokra az EP-választási eredmények ismerete nélkül kell készülniük a pártoknak, ráadásul egyszerre két különböző kampányt kell vinniük.

 

Az Origo cikke szerint már a jövő héten benyújthatják a javaslatot az önkormányzati választás előrehozásáról.

 

 

(Indexfotó: Sóki Tamás / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló