2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Eger ügye

#eger #mirkóczki ádám #polgármester #keresztes zoltán #komlósi csaba

Mirkóczki Ádám: „Én nem úgy fogom fel, hogy a kormány szándékosan kivéreztetné a településeket”

2021.04.09. 20:07

Eger polgármestere nemrég többször azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát az ellenzék részének. A kormányközeli Mandinernek tovább árnyalta a képet.

Az utóbbi időben nagy vihart kavartak Eger polgármesterének megnyilvánulásai azzal kapcsolatban, hogy miként is gondolkodik manapság a pártpolitikáról és az ellenzékiségről városvezetőként. Mirkóczki Ádám nemrég többször is hangsúlyozta, ő pártpolitikától mentesen szeretné vezetni Egert. Mi több, ő már nem tekinti magát az ellenzék részének. Sok szó esett a polgármester részéről Komlósi Csabáról és Keresztes Zoltánról is, ők azok az önkormányzati képviselők, akik kiugrottak a várost irányító frakcióból, egyebek közt azért, mert nem értettek egyet Mirkóczki Ádám vezetési stílusával.

 

A vihar mostanában csendesedni látszott, majd pénteken megint megjelent egy nyilatkozat, Eger polgármestere most a kormányközeli Mandiner munkatársával beszélgetett, és mondott elsőre ismét meglepő dolgokat.

 

Mint ismert, a kormány alaposan megvágta az önkormányzatok bevételeit a különböző adók elvonásával, ezek közül az iparűzési adóval kapcsolatos rendelkezések érintik a legérzékenyebben a települések kasszáját. Elvileg indult egy tárgyalássorozat arról, hogyan kompenzálja vagy nem kompenzálja a nagyobb városokat a kormány, de már olyan hangok is napvilágot láttak, hogy nem sok jóra számíthatnak az ellenzéki városok önkormányzatai. Ezzel kapcsolatban Mirkóczki azt mondta a Mandinernek, hogy túl vannak a kormánnyal való tárgyalásokon, amelyeket eddig korrektnek tart. Kormánydöntés májusban várható, a Miniszterelnökség pedig még áprilisban készít minderről egy előterjesztést.

 

mirkóczki ádám facebook1

 

Az egri polgármester ekkor azt is elmondta:

Én nem úgy fogom fel, hogy a kormány szándékosan kivéreztetné a településeket, mert egyetértek azzal, hogy a védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét.

Aztán megint kritizálta az olyan ellenzéki polgármestereket, akik szerinte negatív hangot ütnek meg az elvonások és a kompenzáció ügyében, illetve kitért arra, hogy többeknek szerinte egyéb politikai ambíciói vannak akkor, amikor ebben a kérdésben megnyilvánulnak.

 

Nem maradhatott ki az őt bíráló helyi képviselők, Keresztes és Komlósi minősítése sem. A bírálatokról csak annyit jegyzett meg Mirkóczki, hogy a két képviselőnek nincs igaza, hogy miért, az nem derült most ki, majd közölte, hogy fel volt készülve az egri közgyűlési többség elvesztésére. Ezt a helyzetet úgy orvosolná majd, hogy olyan előterjesztéseket készít, amelyeket „kellemetlen nem támogatni”.

A két képviselő egyértelműen azért lépett ki, hogy zsaroljanak. Ez velem nem fog menni, de udvarolni sem fogok nekik. Amint pedig sor kerülhet az egyesületünk közgyűlésére, aligha engem fognak kizárni az egyesület elnökségéből, ahogy azt kezdeményezték, sokkal inkább ők lesznek kénytelenek távozni a szervezetből.

Miután a beszélgetés elején megengedő, már-már támogató hangnemet ütött meg Eger polgármestere a kormány Egert is érintő elvonásaival kapcsolatban, nem maradt el az ellenzék általános bírálata sem. A Momentummal kezdte Mirkóczki, aki szerint Fekete-Győr Andrásék „felcsuti per” néven ismertetett kezdeményezése bolsevik tempó. Majd volt pártja következett, a városvezető kiemelte, hogy a Jobbik kommunikációját továbbra is prolinak tartja, majd megjegyezte: „Nekem inkább a grill és a barbecue, mint a parizer”.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló