2023. szeptember 28., Vencel

Eger ügye

#egerplusz #felújítás #rekonstrukció #egri vár

Megújul az egri vár egyik leggyakrabban fényképezett látványossága

Kovács Dávid 2022.07.24. 10:51

A viharos időjárás megbontotta a cserepeket, helyre kellett hozni az építményt.

 

Megszépül Eger látképének ikonikus építménye, az egri várban található Kovácsok-lakatosok tornya, közölte honlapján a Dobó István Vármúzeum.
 
egri vár fb
A Kovácsok-lakatosok tornya és Eger látképe a várból (Fotó: Egri vár / Facebook)
 
A torony a várost ábrázoló képeslapok gyakori motívuma, amely kiváló kilátást biztosít a belvárosra, és szinte elképzelhetetlen lenne nélküle a Dobó térről elénk táruló látvány.
Az építményt már 1508-ban „Kovácsok tornyaként” említették a leltárak, az idő azonban ezt a tornyot sem kímélte: az elmúlt időszakban a változékony, sokszor viharos időjárás megbontotta a cserepeket.
Július elején a Dobó István Vármúzeum saját erőforrásait mozgósítva látott hozzá a rekonstrukcióhoz. A munkálatok során megerősítették a tetőhéjazatot, lecserélték a régi, törött cserepeket. "Az így megújult torony egységes képet mutat a GINOP beruházás során megvalósult, a jövő évi szezonban a látogatói forgalom előtt is megnyíló Varkoch-kapubástyával és a Cipóosztó házzal is" – írják.

 

Zajlik a munka a Kovácsok-lakatosok tornyában (Fotó: Egri vár / Facebook)

Az egri vár ikonikus tornya a nevét a középkorban a torony alatti városrészben húzódó Kovácsok utcájáról kapta, az építményt a középkorban a kovácsok őrizték és tartották karban.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló