2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#eger #demokratikus koalíció #fegyver #rendbontás

Megszólalt az egri DK-s rendezvényen fegyvert rántó férfi: "Mi elutasítjuk az erőszakot és nem voltunk erőszakosak"

Szabadi Szabolcs 2021.06.06. 09:52

A végén még az is kiderül majd, hogy ott se voltak. Mindenesetre kellett egy ügyvéd, Pápai Ákos, a Mi Hazánk egri önkormányzati képviselője állt is rendelkezésükre.

Pénteken és szombaton sorra cikkeztünk arról, hogy éppen milyen fejlemények vannak abban az ügyben, amely azután rohant végig a helyi és az országos médiumokon is, hogy három (ellen)tüntető úgy gondolta, Jumurdzsáknak öltözve, arcukat eltakarva összeállnak egy "EL-KÚR-TUK"-felirattá a Széchenyi utcán a Demokratikus Koalíció és miniszterelnök-jelöltjük, Dobrev Klára egri kampányeseménye közvetlen szomszédságában.

 

194661265_790411954991290_4493839455568018965_n

 

Idáig nem is volt gond, szabad a vélemény, szólhat Somodi Sándor odahurcolt hangfalából az őszödi beszéd is. Aztán az esemény egy pontján a három férfi kapott hideget-meleget a Dobrevhez érkezőktől, valaki meg is rúgta Somodi (előző választások során polgármester-jelölt, egyébként vállalkozó és a jelenlegi városvezetés nyílt kritikusa) hangfalát, amitől az egyik demonstráló állítólag meg is sérült. (Hogy miként és hogy van-e erről bármilyen orvosi látlelet, bizonyíték, az nem derült ki eddig.) Sőt, még olyan "életveszélyes" helyzet is kialakult, hogy egy 77 éves öreg bácsi elindult feléjük. Erre egyikőjük, Selim Etkar fegyvert rántott, amelyet ráfogott az idős férfira, kétszer is.

 

FF

 

Az események kronológiájához hozzátartozik, hogy Selim Etkart, Somodi Sándort és társukat elvitték a rendőrök, a 25 éves felsőtárkányi férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűncselekmény gyanúja, míg másik két társa ellen szabálysértés elkövetése miatt indult eljárás.

 

 

A nyomozók szombat délelőtt előállítottak egy 77 éves egri férfit is, aki a rendelkezésre álló adatok szerint azzal gyanúsítható, hogy a rendezvényt megzavaró személyeknél lévő hangfalba belerúgott, ezzel sérülést okozva az egyik szabályszegőnek. Ellene nyilvános rendezvényen garázdaság bűncselekmény elkövetése miatt indult eljárás.

 

Közben az egri Fidesz frakcióvezetője, Oroján Sándor, Mirkóczki Ádám polgármester illetve az Egységben a Városért Egyesület még megmaradt frakciója is közleményben jelezte: elfogadhatatlannak tartják a rendezvényen történteket, pontosabban: a pisztolyos jelenetet. Az egri képviselő-testületből így tulajdonképpen Pócs Alfréd és a Mi Hazánkat képviselő Pápai Ákos nem határolódott el az eseményektől. Utóbbi személy szerepe még érdekes lesz a történetben.

 

Szombat késő este aztán Selim Etkar közölt egy állásfoglalást abban az egri Facebook-csoportban, amelynek ő az adminja. Ezt változtatás nélkül most bemásoljuk:

 

"Tényszerűen a tegnapi eseményekről:

Sajnálom hogy így alakult a helyzet, mi csak békésen szerettünk volna véleményt nyílvánítani. Sajnálom, hogy Eger egy ilyen sajtóbotránnyal került a hírekbe. Ezért elnézést kérek.

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció miniszterelnök jelöltje a trianoni gyásznapon az egri 56-os sortűz helyszínére politikai hakni show-t rendezett. Ezen a helyszínen 1956-ban a nagyapjának kommunista pufajkásai egri emberekre lőttek, többeket megöltek.
Családjánál nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a magyar emberekkel szemben erőszakot alkalmazva, nyílt utcán lőtték a lakosságot, hiszen 2006-ban férje, az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc adta utasításba ugyanezt az akkori rendőrfőkapitánynak.
A 2006-os eseményeknek is voltak halálos áldozatai, embereket vertek meg a nyílt utcán, kilőtték a szemüket és megnyomorították őket.

Mi a tömegrendezvény helyszínétől távolabb, a közterületen a szólás- és véleményszabadság adta alkotmányos jogunkkal élve, véleményt nyílvánítottunk.

Céltáblával az 1956-os egri sortűzre hívtuk fel a figyelmet, a letakart szemmel pedig a 2006-os szemkilövetésekre. Egy nálunk levő hangszóróból Gyurcsány Ferenc öszödi beszéde volt hallható, amire Dobrev Klára saját elmondása szerint mérhetetlenül büszke.

Megérkezésünkkor már lincshangulat alakult ki: többen a rendezvényről odajöttek hozzánk, fenyegetőztek, hadonásztak és gyűlölködő kijelentéseket tettek. Első emlékezetes mondat egy idős embertől a következő volt:
"ha 22-ben megnyerjük a választást ti mind lógni fogtok".

A DK Európa Parlamenti képviselője Rónai Sándor többször odajött a rendezvényről minket számonkérni valamint hergelni a szimpatizánsaikat, hogy zavarjanak el a közterületről.

Rendőri jelenlét sem a rendezvényen, sem annak közelében nem volt vagy legalábbis nem volt látható. Sem rendező sem biztonsági személyzet nem volt. Nem szólított fel egyetlen egy hivatalos személy sem arra minket, hogy távozzunk a közterületről.

Már épp mikor a távozásra készültünk volna, Törzsök István a DK egri alapszervezetének elnökségi tagja a rendezvényről fenyegetően odajött hozzánk, szóváltást követően a hangszóróba többször is belerúgott, aminek következtében az eszköz megrongálódott és a mellettem álló személy megsérült. Én eléálltam a további rongálás megakadályozása érdekében, ekkor dulakodni kezdett, lefogva a kezeimet, fenygetően fellépve. Kiszabadulva a szoírtásából, önvédelemből, akkor már az irányomba tanúsított erőszak megfékezésére a nálam lévő, közterületen szabályosan viselt és engedéllyel tartott gáz-riasztó fegyvert elővettem és egy pillanatra a támadóra fogtam, majd szinte azonnal el is tettem.

Kijelenthető, hogy ez a határozott fellépés akadályozta meg a további erőszakos támadásokat. A rendőrség legalább 5-10 perccel később érkezett a helyszínre akikkel teljes mértékben együttműködtünk, hiszen mi voltunk a rendezvényről odajövő DK-s elnökségi tag erőszakos támadásának áldozatai, az én fellépésem pedig jogos önvédelemből és a személyemet érő erőszakos magatartás megfékezésére irányult. Mi elutasítjuk az erőszakot és nem voltunk erőszakosak. Rónai Sándor DK-s EP kéviselő fedezte az erőszakoskodó helyi elnökségi tagjukat amíg az távozott a helyszínről, kivonva magát az intézkedések alól.

Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció az eset után hazugságkampányba kezdett. Minket a FIDESZ embereinek beállítva gyűjtenek támogatókat, együttérző lájkokat és terjesztenek hazugságokat. Egyszerű egri lakosként, magyar állampolgárként mentünk a rendezvény melletti közterületre, ami nem tilos, ahogyan a szabad véleménnyílvánítás is alapjog.

Azért mert eltérő valaki véleménye, még nem jogosít fel senkit arra, hogy más eszközében kárt téve rongáljon, életveszélyesen fenyegetőzzön vagy hogy másokkal szemben fizikai erőszakkal lépjen fel. Ahhoz pedig nem kell Fideszesnek lenni, hogy ne kérjünk Dobrev Klárából és a szemkilövető férjéből.

Az álhírekkel szemben kijelentem, hogy senki sem adott megbízást erre, nem vagyunk fizetett provokátorok és nem áll egyetlen párt sem a véleménnyílvánításunk hátterében. Mi magánemberként a magánvéleményünket fejeztük ki a rendezvénytől távoli közterületen. Mégegyszer elnézést kérek jómagam és a társaim nevében a városnak okozott kellemetlenségek miatt.

Az ellenzéki Egri Ügyek propaganda híroldal szenzációhajhász, vágott, szerkesztett és feltehetően megrendelésre készült videóival szemben mi rendelkezünk vágatlan videóval a történtekről, amelyet a hatóságnak is átadunk".

 

Az, hogy a portálunkkal szemben nyilvánosan, privát üzenetekben is már többször megnyilvánuló, nem egyszer nyílt hazugságokat terjesztő Selim Etkarnak milyen összeesküvés-elméletei vannak, az események szempontjából mellékesek. De legalább kiderült, hogy mekkora veszélyben volt a három békés, szabad véleménynyilvánító és még szerencse, hogy volt Selim Etkarnal véletlenül épp egy fegyver, mert így meg tudta magát védeni egy 77 éves DK-s ámokfutótól. 

 

Nagyon várjuk azt a vágatlan videót a "szenzációhajhász" képsorok után, hogy végre megismerhesse a világ, mi is történt valójában. Hogyan, mennyire sérült meg egyikőjük, mivel igazolják állításaikat. A végén még az is kiderülhet, hogy a fegyvert egy Gyurcsány-aktivista csempészte Selim Etkar öve szorításába, mint ahogy azt is megtudhattuk a fenti szövegből, hogy a fegyvert csak egy pillanatra fogta Selim Etkar a DK-s férfi irányába és "szinte azonnal el is tette". Pont így: 

 

 

Látható, mi volt és lesz Selim Etkarék védekezése, mindenki belátása szerint döntheti el, hogy mit tart elfogadhatónak és mit nem a "tényszerűnek" mondott állásfoglalásból. Abból az állásfoglalásból, amelyet jó eséllyel látott Pápai Ákos ügyvéd is, egri önkormányzati képviselő (Mi Hazánk Mozgalom), aki ebben az ügyben Selim Etkárék ügyvédje is. Így már érthető, hogy Pápai miért nem volt eddig hajlandó elhatárolódni attól, hogy egy egri nyilvános eseményre valaki pisztolyt visz, majd azt elő is rántja, amikor egy 77 éves öregember közelít felé, vagy lefogja a kezét, ha rászegeznek egy pisztolyt. A kérdés még mindig itt van: legközelebb mi lesz, Selim, használni is fogod?

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló