2021. május 14., Bonifác

Eger ügye

Kinevezték az Eszterházy Károly Egyetem új rektorát

2019.11.30. 00:00

Nincs nagy meglepetés.

 

Mint ismert, a két ciklusa után leköszönő dr. Liptai Kálmán korábbi intézményvezetőt nemrég helyettese, Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona váltotta az Eszterházy Károly Egyetem élén, de akkor még csak ideiglenesen. 

 

Miután korábban a rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes szakmai elképzeléseit tartotta a két jelölt közül megfelelőnek az egri egyetem Szenátusa, az illetékes minisztérium rá is bólintott Pajtókné pályázatára, Áder János köztársasági elnök pedig már alá is írta a kinevezést. (A kinevezésről szóló határozatot a Magyar Közlönyben az Eger Hírek szúrta ki csütörtökön.)

 

 

A kinevezés már csak azért sem lehet különösebb meglepetés, mert köztudott, hogy a Pajtók-családnak (az új rektor férje, dr. Pajtók Gábor a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője) kiváló fideszes kapcsolatai vannak, személyes barátságban vannak többek között Kövér László házelnökkel.

 

A politikai kapcsolatok manapság nagyon sok mindenre elegendők, bár ettől még egy egyetem nem fog magától jól működni. A következő időszakban kiderül, hogy a mostani forráselvonásokkal és a csökkenő hallgatói létszámmal hogyan bírkózik meg az egyetem új vezetése. Egy biztos, most már Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is szurkol nekik, a politikus láthatóan elég nagy energiát fektetett abba, hogy akadályozza az akkori rektor, dr. Liptai Kálmán munkáját. Nyitrai kezdetben az egyetemmé válást is szükségtelennek tartotta.

 

Közben az egyetem honlapján is megjelent a kinevezésről szóló hír. Bemásoljuk, íme:

 

"Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem eddigi rektorhelyettese kapott megbízatást az Egyetem rektori feladatainak elvégzésére – jelent meg a Magyar Közlöny szerdai számában. Az új rektor kinevezését - mely 2020. június 15-től 2025. június közepéig tart - Áder János köztársasági elnök írta alá.

 

Dr. Liptai Kálmán, korábbi rektor mandátumának lejártát követően Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona látta el a rektori jogkörben végzendő feladatokat. Az intézmény vezetésére két fő pályázott, egyetemünk szenátusa titkos szavazással döntött a rektorjelölt személyéről. A szavazás eredményeképpen Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonát – a 33 fős szenátus minden tagjának támogatásával – 33 igen szavazattal választották rektorjelöltnek, amely alapján Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter rektorhelyettes asszony pályázatát terjesztette a köztársasági elnök elé. Kinevezése 2020. június 15-től 2025. június 14-ig tartó időszakra szól."

 

(Fotó: uni-eszterhazy.hu/Pajtókné Tari Ilona és Liptai Kálmán)

 

Már nem Liptai Kálmán rektor irányítja az egri Eszterházy Károly Egyetemet

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló