2022. augusztus 11., Zsuzsanna Tiborc

Eger ügye

Az EKF rektora nyilvánosan olvasott be Nyitrai Zsoltéknak

Egri Ügyek 2019.11.30. 00:00

Liptai Kálmán keddi sajtótájékoztatóján nyilvánosan kritizálta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő főiskola kapcsán bejelentett korábbi intézkedéseit. Az EKF rektora utalt arra, hogy Nyitrai úgy tárgyal a főiskola nevében, hogy valójában azt se tudja, mit akarnak az intézmény vezetői. Nagy-nagy mutyi sejthető a háttérben.

 

Meglepő mondatok repkedtek az Eszterházy Károly Főiskola keddi sajtótájékoztatóján, úgy tűnik, a rektornak elege lett abból, hogy politikai játszmák eszközévé vált az intézmény. Egri közéleti szereplő – és most az ellenzéki csaholásokat vegyük ki – így még nem osztotta ki a fideszes nagyurakat, közülük is Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt. Az intézmény első embere gyakorlatilag kikérte magának azt, hogy Nyitrai a főiskola vezetősége nélkül próbál meg olyan stratégiai kérdésekben eljárni az EKF nevében, amihez nem hogy nincs sok köze, de még a megfelelő információkat sem gyűjti be ahhoz, hogy hitelesen lépjen fel a legfontosabb kérdésekben. A legfőbb baj az, hogy ezzel nem magának árt a képviselő, hanem az Eszterházy Károly Főiskolának és azoknak, akik az intézmény fejlődéséért valóban dolgoznak.

 

 

Nyitrai Zsolt nem tudja, hogy nem ő az EKF rektora?

 

A nyilvános csatározás egyik előzménye Nyitrai Zsolt azon közleménye volt, amelyben bejelentette, hogy januárban Palkovics Lászlóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkárával egyeztetett a főiskola jövőjéről. A megbeszélés egyik témája az a Tudás-Park nevet viselő innovációs program volt, amely az Eszterházy Károly Főiskola, az egri önkormányzat és a helyi gazdasági szereplők együttműködésével indulhat el Egerben. Palkovics László és Nyitrai Zsolt a találkozón megállapodtak abban, hogy a jövőben is rendszeresen tárgyalnak majd az egri főiskolát érintő stratégiai kérdésekről.

 

Olaj lehetett a tűzre, hogy még február elején Nyitrai Zsolt képviselőtársával, Horváth Lászlóval egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egyesülhet az egri és a gyöngyösi főiskola. „Inkább legyen egy erős főiskolánk, mint egy gyenge lábakon álló egyetemünk” – közölte oly magabiztossággal, mintha ő lenne az EKF rektora. Majd megjegyezte, hogy így szerinte hamarosan végre megoldódhat a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet régen húzódó ügye is. A két országgyűlési képviselő közötti közéleti kapcsolata a garancia arra, hogy a megállapodásban a két város egyenlő félként vesz részt – tette hozzá Nyitrai Zsolt.

 

A képviselő azt is kijelentette: már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak az egyesülésről a fenntartóval, az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Szólt arról is, hogy reményeik szerint sikeres lesz majd az egri főiskola, az önkormányzat és a helyi gazdasági szereplők által közösen benyújtott Tudás-Park nevet viselő innovációs program. Az 500 millió forintos, 100 százalékos támogatási intenzitású pályázat célja, hogy a főiskola a város hosszú távú stratégiai céljait és a helyi vállalatok piaci igényeit szolgálja. Végül bejelentette azt is, hogy az egri főiskola 8 milliós támogatást kapott a szaktárcától a régi optikai eszközöket bemutató kiállítására.

 

Elkezdődött a politikai adok-kapok

 

Nyitraiék magánakciója után az egri főiskola még nyilvánosan nem reagált, az egri LMP pedzegette egy kicsit a témát. Komlósi Csaba önkormányzati képviselő, aki korábban évekig dolgozott az Eszterházy Károly Főiskolán, sajtótájékoztatóján elmondta: alapvetően problémásnak tartja, ha megfelelő szakmai kompetenciák nélküli, helyi kijáró emberek nyilatkoznak ilyen, az adott intézmények és a térség szempontjából alapvető és hosszú távú kihatással bíró kérdésekről. Komlósi közölte, hogy Nyitrai indokolása a gyenge egyetemről nem más, mint egy hangzatos ostobaság.

 

A magyarországi felsőoktatási intézmények számos mutató alapján rangsorolhatók, az Eszterházy Károly Főiskola pedig ezen mutatók jó része szerint ma is „erős főiskola” - emelte ki Komlósi Csaba. Ez adhatott alapot azoknak a hosszú évek óta zajló törekvéseknek, hogy az intézmény egyetemmé váljon. Az LMP képviselője így folytatta: „Azt nem tudom, ez miért lenne jó Egernek, a megyének, de úgy tűnik, Nyitrai képviselő úr éppen ezen dolgozik. Úgy tűnik, mintha örömét lelné abban, hogy a jelenlegi rektor fejlesztési törekvéseit akadályozza. Úgy tűnik, mintha egy kicsinyes bosszúhadjáratot folytatna, mert nem sikerült saját emberét rektori székhez juttatni.”

 

Komlósi Csaba szavaira nem Nyitrai Zsolt, hanem Eger alpolgármestere és a városi Fidesz vezetője, Martonné Adler Ildikó reagált egy meglehetősen semmitmondó közleményben. „Az országos és a városi érdek megegyezik abban, hogy a térségben legyen egy erős tudásközpont. A gyöngyösi és az egri országgyűlési képviselők közös sajtótájékoztatója – a fenntartóval folytatott tárgyalások után – is ezt az irányt mutatja.” Majd hozzáteszi: „A kormánypárti képviselők abba az irányba dolgoznak, hogy minél több fejlesztési forrás kerüljön a főiskolán keresztül a térségbe.”

 

Betelt a pohár az EKF rektoránál

 

Így jutottunk el a kedd délelőtthöz, amikor Liptai Kálmán kitálalt. Arról, hogy mi is a véleménye a témáról, már tett utalást az őszi félév végén tartott diplomaosztón elhangzott beszédében is, de ott közel sem volt ennyire egyértelmű. A rektor most összesen 18 percen át sorolta azokat az aggályait, amelyek Nyitraiék utóbbi hónapok alatt tett lépéseivel kapcsolatosak.

 

„Amikor úgy döntöttem, hogy most a sajtótájékoztatón olyasmire is válaszolok, amire eddig úgy gondoltam, hogy a munkám választ ad, az azért van, mert a rektornak az a feladata, hogy a mögötte lévő 700 dolgozót, meg azt a 6-7 ezer jelenlegi diákot vagy azt a több 10 ezer diákot, aki már az Eszterházy Károly Főiskolát elhagyta, megvédje mindenféle támadástól, rosszindulatú mondattól, minden félresikerült mondattól” – közölte Liptai Kálmán. Majd egyenesen a fentebb már említett Martonné Adler Ildikó alpolgármester közleményéből idézett, mégpedig az alábbi mondatot: „Örülünk annak, hogy hosszú évek hallgatása után tényleges közéleti témává vált, mind helyben, mind országosan az Eszterházy Károly Főiskola.” Ehhez a következőket fűzte hozzá: „Amikor ilyen mondatokat olvas, akkor körbenéz az ember, hogy hol is tartunk. Hauser rektor úr és elődeink egy nagyon szép főiskolát építettek, és a másfél éve általunk vezetett stáb folytatta ezt a jó utat. Nemzetközileg és országosan is ismertek vagyunk. Ha egy ilyen mondat egy egri felelős vezető szájából elhangzik, az ember elgondolkodik, hogy ő most hol is él. Tényleg ez az Eger, amiről én olyan szépen nyilatkozgatok másfél éve, hogy mi ezt akarjuk építeni, és ezek szerint mi eddig nem voltunk észrevehetők?”

 

 

Ezután kitért arra a Nyitrai Zsoltra, aki elvileg teljesen tisztában van az egri főiskola helyzetével, stratégiájával, vagy legalábbis úgy tesz. „Nyitrai Zsolt képviselő úr és a saját magam kapcsolatáról annyit szeretnék mondani, hogy életünkben összesen körülbelül 18 percet beszéltünk, ebből 15 percet még a rektorválasztásom előtt, az elmúlt másfél évre nagyjából három perc beszélgetés jutott. Mindenki ki tudja számolni, hogy ezek kézfogások és egy-egy jó napot kívánok, vagy egy-egy jókívánság átadása mindösszesen. Ezek után a főiskolai stratégiáról nyilatkozni illetve főiskolai stratégiai irányokat kijelölni, a főiskola kapcsolatrendszeréről nyilatkozni több mint felelőtlenség. Úgy gondolom, ez olyan, mint amikor a hallgató nem jár be egész félévben az egész órára, utána eljön vizsgázni, és olyan, mintha matematikáról beszélne, de semmi sincs a helyén” – jegyezte meg Liptai Kálmán.

 

A felvételi időszak sikerét tették kockára Nyitraiék

 

A következőkben az Eszterházy Károly Főiskola rektora megjegyezte, hogy nem tartja jónak, ha a felvételi időszak hajrájában olyan híresztelésekkel állnak elő politikusok, amelyekkel a megye két felsőoktatási intézményeit elkezdik összeboronálni. „A felvételi időszak az arról szól, hogy a szülők és a gyerekek azon gondolkodnak, éppen merre folytassák tovább az életüket. Ilyenkor az egyik szempont, hogy legyen stabil, ahova megyünk, legyen átlátható, legyen békés, mert az alkotáshoz, a tanuláshoz béke kell. Ebben az esetben arról beszélni, hogy kit vonunk össze kivel, és milyen módon, egyszerűen nem egy értelmes dolog” – szólt a rektor, majd hozzátette: „Nem beszélve arról, hogy a gyöngyösi kollégákat annyira meglepte ez a dolog, hogy elég furcsa reakciókat kaptam. Nekem Gyöngyösön barátaim vannak, a gyöngyösi emberek ugyanúgy építkezni akarnak. Ha véletlenül ez a két intézmény mégis egymásra talál, akkor el kell kezdeni dolgozni. Hogy lehet úgy elkezdeni dolgozni, ha bedobtunk közéjük egy olyan csontot, amit nem tudnak egyelőre megrágni!”

 

Az egyik legérzékenyebb téma láthatóan a Nyitrai által korábban felvetetett erős főiskola vs. gyenge egyetem kérdése volt. Liptai Kálmán egyértelműen, de mégis kellő intelligenciával küldte el melegebb éghajlatokra a furcsa szándékok által vezérelt Nyitrai Zsoltot: „Az erős főiskola és a gyenge egyetem: az emberek szoktak ilyenekről beszélni két pohár bor mellett, ott szokott ilyen mondat előfordulni. S az erős főiskola-gyenge egyetem úgy szokott általában elhangozni, hogy mi vagyunk éppen az erősek, akik ott ülünk az asztalnál és a bort isszuk, és azok a gyengék, akik messze vannak tőlünk. Hogy akkor lennénk erősek, ha egy másik főiskolával együtt lennénk? Ezek teljes értelmetlen mondatok. Nem beszélve arról, hogy 250 évvel ezelőtt a városnak volt egy tőlem sokkal nagyobb kaliberű állampolgára, akit úgy hívtak, hogy Eszterházy Károly, és ő letette azokat az alapokat, ezt az épületet is, amely az egyetemmé váláshoz vezet. Egyetlen értelmes rektor nem mondta soha azt és nem is fogja soha mondani, hogy egy 2,5 évszázados álmot szeretne sutba dobni, és inkább szeretne erős főiskola lenni. Minden egyes lépése az előző és az azt megelőző vezetőségnek arról szólt, hogy egyetemmé szeretnénk válni. Gyakorlatilag kettő doktori iskolával, öt karral rendelkező főiskola vagyunk, egyetem leszünk, és most azon dolgozunk, hogy megszülessen egy természettudományos doktori iskola is. Ha mi most egész mást gondolnánk, akkor kiállnák ide, és azt mondanám, hogy ezt mi abbahagytuk, nem akarunk ezzel foglalkozni.”

 

Alkalmatlan gazdasági főigazgatója volt az EKF-nek?

 

Mint ahogy az Liptai Kálmán szavaiból kiderült, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet régóta húzódó ügye sem attól oldódna meg, ha a gyöngyösi és az egri főiskola egyesülne. Majd ismét elkezdte boncolgatni a Nyitrai Zsolt és Horváth László sajtótájékoztatóján elhangzottakat. Nyitrai Zsolt alábbi mondatait vette elő: „A két országgyűlési képviselő közötti közéleti kapcsolata a garancia arra, hogy a megállapodásban a két város egyenlő félként vesz részt. (…) Reményeik szerint sikeres lesz majd az egri főiskola, az önkormányzat és a helyi gazdasági szereplők által közösen benyújtott Tudás-Park nevet viselő innovációs program.” Utóbbi sorokra reagálva kifejtette: „Ez egy nagyon-nagyon érdekes mondat, ugyanis amikor először leültünk még a várossal ebben a kérdésben, akkor a kollégáim nagyon lelkesen részt vettek ebben a dologban, s nagyon keményen dolgoztak. Meglepetésként ért bennünket az, hogy december végén, amikor az önkormányzatnak egy olyan határozatot kellett volna elfogadni, ami arról szól, hogy a főiskolával együtt dolgoznak a Tudás-Park pályázatban, egyik pillanatról a másikra az összes főiskolával kapcsolatos előterjesztést levették az önkormányzat napirendjéről. Egyik pillanatról a másikra. Ez csak akkor oldódott meg, amikor Várhelyi Tamás innovációs igazgatói kinevezést kapott, és az összes egri sajtóorgánum ünnepelte, hogy ő lett az Innovációs Centrum vezetője. (…) A megjelent önéletrajzából Eger összes állampolgára láthatta, hogy másfél éven keresztül a főiskola gazdasági ügyeit egy orvosi diplomával és számítástechnikai diplomával rendelkező ember vezette. Az ő részvétele a tudásközpontok pályázatában engem erősen kétségekkel tölt el.”

 

Mondandóját így zárta Liptai Kálmán: „Úgy gondolom, hogy egyenes derékkal szabad csak élni, én a következőkben is így szeretnék. S úgy gondolom, nem nálam pattog jelen esetben a labda.”

 

Nem most kezdődött az adok-kapok

 

Mint ahogy arról már korábban is írtunk, Nyitrai Zsolt már régebben is azon dolgozhatott, hogy meggyengítse Liptai pozícióit, és ezzel az előző ciklusában még a heves megyei fideszes képviselőtársainál is kilincselt. Nyitrai Zsolt a 2013-as rektorválasztás során teljes vállszélességgel Kiss Attila, az Egerfood Regionális Tudásközpont vezetője mellett állt. Miután kiderült, hogy Liptai Kálmán a befutó, el is indult az ellengépezet: Nyitrai sokáig lobbizott azért, hogy Kiss Attila legalább rektorhelyettes lehessen, de Liptai Kálmán nem nevezte őt ki, sőt, Kiss Attilának kétes ügyletei miatt a főiskoláról is távoznia kellett.

 

A belső feszültség másik fontos szereplője Várhelyi Tamás, akit korábban gazdasági főigazgatónak nevezett ki a minisztérium (ez a poszt a kancellár érkezésével megszűnt), de ő is ott tesz keresztbe a vezetőségnek, ahol csak tud. Erre az intézmény a közelmúltban kapott egy kancellárt, Csathó Csaba volt fideszes önkormányzati képviselő személyében; információink szerint ő is méregeti magát, próbálja átvenni az irányítást. Ebben a szituációban kellene normálisan és zavartalanul vezetni az intézményt az egyre csak szűkülő források közepette.

 

Hová vezethet a nyílt csatározás?

 

Liptai Kálmán kedd délelőtt nyilvánosan is felvette a kesztyűt. Egy biztos, Egerben nem marad visszhang nélkül a téma. Ha az Eszterházy Károly Főiskola érdekeit nézik azok is, akik erre eddig nem voltak képesek, akkor talán sikerül békésen, kulturált emberek módjára megoldani a helyzetet. De a béke és a kulturáltság abban a közegben, amelyben Nyitrai Zsolték is vitézkednek, már régóta nem szívesen látott vendég. Most azonban a kopogtatás után nyithatnának egy kis rést a magukra zárt ajtójukon.

 

Hogy mit is gondolunk a rektor kiállása utáni helyzetről, IDE KATTINTVA megtalálja.

 

A Liptai Kálmánt ábrázoló fotót az EKF Facebook-oldalán találtuk.

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló